Így készíti nagymama az igazi falusi vegyes savanyúság – roppanós zöldsége rövidebb idő alatt mint gondolnád!
Nagymama mindig így készítette.
Végre egy savanyúság recept, amiben nem lehet csalódni! Minden évben legalább egy hordónyit elrakok! További jó savanyítgatást 🙂
Hozzávalók:
(18 literes hordóhoz)
- káposzta, karfiol, uborka, cukkini, zöld paradicsom, sárgarépa, hagyma és más zöldségek, amik éppen vannak, ízlés szerint.
- 7 liter víz
- 4 dl ecet (20%-os)
- 30 dkg cukor
- 25 dkg só
- 1 teáskanál borkén
- 1 tasak szalicil (szalicil helyett Na-benzoátot is használhatsz. szalicil egyébként patikákban kapható)
- 1 csomag fekete bors
- 1 csomag babérlevél
- 3 torma.
Elkészítése:
A vízből egy liternyit felforralunk a szalicillal. A maradék 6 liter vizet a fűszerekkel összekeverjük. Ha kihűlt a szalicilos víz, hozzákeverjük. A zöldségeket alaposan megmossuk, a sárgarépát, hagymát megtisztítjuk és így tesszük a hordóba. A tormát egyben tesszük mellé, majd felöntjük a fűszeres vízzel. Annyi zöldséget tegyünk a hordóba, amit ellep a víz. Lefedjük és néha egy fa eszközzel kavarunk rajta egyet. Legalább 7 napig érleljük, de minél tovább áll, annál finomabb lesz.