Ízléstár

Ízléstár

Gasztro

Innentől kezdve már nem veszek drága bolti kenyeret! Amióta így sütöm, fillérekből meg van, ami napokig friss marad!

Sokkal jobban jön ki így a kenyér.

Annyian kértétek a kenyér receptjét, hogy most ide leírom nektek.

Házi kenyér “öreg tésztával”.

Öreg tészta hozzávalók:fél kg kenyérliszt, 1 dkg élesztő, 3-3,5 dl víz.

A hozzávalókat jól összegyúrjuk és szobahőmérsékleten, fóliával letakarva egész éjszaka kelni hagyjuk.(12-14 óra).Ha nagyon meleg van akkor 4 óra múlva be kell tenni a hűtőbe, nehogy túlkeljen.

Kenyér hozzávalók:fél kg kenyérliszt, 1 dkg élesztő, 2-3 evőkanál olaj, 2 teáskanál só, 25 dkg öreg tészta, 3 dl víz.

A lisztet, az élesztőt, az öreg tésztát, az olajat, a sót egy tálba tesszük és hozzá öntjük a vizet.

Szép simára dagasztjuk a tésztát.Akkor jó, ha jó rugalmas tésztát kapunk.

Mikor kész letakarjuk és 30 percig kelesztjük.Utána gyúrjuk át egy kicsit és még 15 percig pihen.

Kibéleljük a formát (nekem kacsasütő formám van) sütőpapírral és a megformázott kenyeret beletesszük.1 óra 15 percig lefedve kel.

230 fokos előmelegített sütőbe tesszük, de előtte bevagdaljuk a tetejét és az edény tetejét valamint a kenyeret egy kicsit bespricceljük vízzel.50 perc a sütés, de a vége előtt 5 perccel leveszem az edény tetejét és úgy pirítom egy kicsit.

Mikor kész a forró kenyeret jól bespriccelem vízzel.Hűlés közben szépen becserepesedik.

Remélem sokaknak segítettem.Nem bánjátok meg ha megsütitek.

Jó sütögetést kívánok!

Gyermelyi fehér búzakenyérliszt BL 80 1 kg jelenleg 220ft – Recept fél kiló lisztre vonatkozik ami így 110ft -ra jön ki