Egy erdélyi idős háziasszony megosztotta velünk a legízletesebb ecetes paradicsompaprika receptjét!
Már csak ezért a fantasztikus receptért érdemes volt ellátogatni Erdélybe.
Az ecetes paradicsompaprika, egyike a legközkedveltebb savanyúságoknak. Az alap recept sokféleképpen variálható, úgy összetételében, mint az elkészítés nehézségi fokának tekintetében. Létezik azonban egy titkos összetevő, mely garantálja a sikert, éspedig a babérlevél. Ez ugyanis megakadályozza a paprikák ellágyulását, és nem utolsósorban kitűnő ízt kölcsönöz a savanyúságunknak.
Hozzávalók:
- 5 kg paradicsompaprika
- 5 l víz
- 2 kanál olaj
- 1 l ecet
- só
- cukor
- szemes bors
- mustármag
- babérlevél
- torma
Elkészítési javaslat
A paradicsompaprikát megmossuk, negyedekbe vágjuk és a magokat meg a torzsáját eltávolítjuk. Egy nagyobb edényben összekavarjuk az ecetet, olajat, sót, cukrot és a fűszereket és főni tesszük.
Amikor felforrt, beletesszük a paprikákat és néhány percig hagyjuk a lében, amíg színt váltanak. Ez után szűrőkanállal kiszedjük a paprikákat és a kimosott üvegekbe rakjuk.
Figyeljünk arra, hogy a paprikákat ne hagyjuk sokáig a levében főni, mert megpuhul.
A savanyúsághoz a cukrot ízlés szerint adagoljuk. Amikor a paprikákat beletettük az üvegekbe, tegyük hozzá a tormát is, melyet előzőleg megtisztítunk. Az így előkészített paprikákra rátöltjük a levet, majd a tetejét nyomjuk meg egy kanállal, hogy ezáltal a levegőt távolítsuk el az üvegből. Ha lezártuk, az üvegeket tegyük másnapig száraz dunsztba és máris elkészültünk!