Így készül az igazi zsúrkenyér, a belseje puha és nagyon rugalmas, a héja mennyeien ropogós!
HOZZÁVALÓK:
- tészta
- 2 db hoz
- 300 g finomliszt
- 100 g rétesliszt
- 1 teáskanál sikér
- 1 evőkanál olivaolaj
- 1/2 kávéskanál cukor
- 1 kávéskanál tejföl
- 1 kávéskanál só
- 10 g friss élesztő
- 170-200 ml víz (a liszttől függ)
ELKÉSZÍTÉS:
Mindent beleteszek a kenyérsütőgépbe, elindítom a dagasztóprogramot. 20 perc múlva leállítom. Majd újra elindítom a programot elölről (azaz kétszer dagasztom), ezt 1 óra múltán kapcsolom ki. Kiveszem a tésztát, ököllel jól megpüfölöm, kétfelé veszem.
Mindkettő részt kinyújtom kb.30×20 cm-es téglalappá (csak minimálisan lisztezek alá) vagy amilyen hosszú a sütőlap.
A hosszabbik oldalánál kezdve feltekerem, mint a beiglit, a sütőlapra teszem őket. Ferdén bevágom 3-4-szer a tetején. A lapon hagyom kelni még félórát. Azalatt begyújtom a sütőt, 200 fokra melegítem, a kenyérkéket sós vízzel bekenem és betolom a sütőbe. 15 perc múltán újra átkenem sós vízzel és még 10 percig sütöm. Rácson hagyom hűlni.
Frissen ropogós a héja, de vékony, a belseje puha és rugalmas. Másnap a héj megpuhul, a belseje is finom marad. Harmadnapra már ne maradjon, akkorra veszít a puhaságából. Mi karikára szelve fogyasztjuk.
Update: nálunk mégis megmaradt egy kicsi, és harmadik napos volt már. Ilyenkor vízzel bőven megsimogatom, és mehet be a sütőbe 5 percre. Megfrissül. Most azonban hot-dognak használtam fel a maradékot. Nem kellett kidobni -:)
Erika Krauszné receptje
sikér