Ízléstár

Ízléstár

Gasztro

Mennyei csokis piskóta, nálunk gyermekkori nagy kedvenc

Gyerekkori nagy kedvenc ez a süti.

Régi gyermekkori kedvencünk, a férjem rajong érte, ideje volt megsütnöm!

HOZZÁVALÓK :

  • Piskóta
  • 8 db tojás
  • 8 evőkanál cukor
  • 8 evőkanál liszt
  • 1 csomag sütőpor (van aki nem tesz bele, én így szoktam)
  • Csokis krém:
  • 7dl tej
  • 20 dkg cukor
  • 6 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 25 dkg vaj

ELKÉSZÍTÉS :

A piskótához a tojások fehérjét elkezdjük habosra keverni. Lassan hozzáadjuk a cukrot. Amikor szép kemény a hab, hozzáadjuk a tojások sárgáját. Amikor pici lyukacskákat látunk a tésztába akkor jó. Eztán már kézzel keverjük hozzá a lisztet, amit beleszitálunk. Ettől levegős lesz a piskótánk.

A sütőt előmelegítjük 250fokra. A tésztát szépen belesimítjuk a tepsibe amibe sütőpapírt teszünk.(31×36-os tepsi, gáztepsi) De ki is kenhetjük olajjal. Ezután betesszük a sütőbe. A hőfokot levesszük 150 fokra és tűpróbáig sütjük. Közben elkészítjük a krémet. A lisztet, cukrot, vaníliás cukrot, kakaóport összekeverjük, hozzáadjuk a tejet ,apránként és csomómentesre keverjük. Sűrű pudingot főzünk belőle. Még melegen beletördelünk 10 dkg étcsokit. (vagy ha nincs otthon, akkor, még 2 evőkanál kakaóport) Ha kihűlt hozzákeverünk 25dkg vajat.Szép selymes krémet kapunk.

A kihűlt piskótát félbe vágjuk. Megkenjük a krémmel kívül, belül. Hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen kicsit. (nálunk nem volt idő erre. ) Szeletekre vágva tálaljuk. Egy régi családi sütit sütöttem ma. Férjem kedvence, és gyermekkorában evett utoljára.
Kicsit puha volt a krém, mert nem volt ideje a hűtőbe pihenni, hogy szépen lehessen szeletelni. Ezért folyt mindenfelé. 

Krékityné Bisztriczki Andrea receptje