Ízléstár

Ízléstár

Gasztro

Kevi sodrott perec – lakodalmas perec, egy kis ropogós nasi!

Egy házias és finom nasi.

Nagyon régen készülök elkészíteni,most rá szántam magam. „Kicsit” időigényes de megérte .Lakodalmak egyik elmaradhatatlan süteménye.

HOZZÁVALÓK:

  • 1 kg finom liszt
  • 50 dkg sertés zsír
  • 3 egész tojás
  • 2-3 evőkanál tejföl.
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1.5 dl tej
  • 2 evőkanál só
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 db tojás (kenéshez)
  • Édesebb változatát szeretnénk elkészíteni akkor a só és a cukor arányát változtatjuk meg.
  • 1 evőkanál só és
  • 3 evőkanál cukorra

ELKÉSZÍTÉS:

Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. A liszthez adjuk a sót, maradék cukrot és a zsírral összemorzsoljuk. Liszt közepébe mélyedést csinálunk, beleöntjük a tojást, felfuttatott élesztőt, tejfölt, de csak 2 kanállal. Egy rugalmas tésztát gyúrunk. Nem elég rugalmas lenne a tésztánk, adjunk hozzá még tejfölt.

Kezdhetünk a perecek készítéséhez, nem kell keleszteni. A tésztából levágunk egy darabot, nagy nudlivá sodorjuk és feldaraboljuk. Tésztákat gyúródeszkán kisodorjuk 2-3 mm vastagra a hossza attól függ mekkora pereceket szeretnénk készíteni. A két végét ellentétes irányba megsodorjuk. Felemeljük összefogjuk a végeit és megcsavarjuk többször. A megcsavart tésztából egy kört alakítunk ki, a két végét összenyomjuk.

Tepsibe sütőpapírt teszünk ráhelyezzük a pereceket ,lekenjük tojással. 180 fokra előmelegítjük a sütőt, és kb 30 perc alatt készre sütjük.

Megjegyzés:Lakodalmakról ez a sodrott perec nem hiányozhatott az asztalról. Leginkább a sósabb változatát sütötték. Én jobban szeretem az édesebb változatát, de azért a többség a sósabbat kedveli. Ebből a mennyiségből kb 250 db van. Csak akkor kezdjél hozzá, ha van egy pár szabad órád. Sokáig el áll, és finom.

Kiss Imréné Magdi receptje

—Nálunk is divat volt nagyon! Nővéremék csinálnak elég sürün, nagyon finom! Akár 2 hétig is egy zárható edénybe teszed és semmi baja nem lesz.

—Nagymamám karácsonyi süteménye volt !

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»