Ezerjó süti, jobb nevet nem is adhattak volna neki, ez tényleg nagyon finom!
Nem csak a neve jó, hanem a süti is.
Nálunk ez az a finomság, amiből nem lehet eleget készíteni, egy szelet után senki sem tudja abbahagyni.
HOZZÁVALÓK:
- A tésztához:
- 40 dkg liszt
- 25 dkg hideg vaj
- 2 dl tejföl
- 1 kk só
- 1 ek citromlé
- A mákos töltelékhez:
- 1 db tojás
- 15 dkg darált mák
- 10 dkg porcukor
- 1 üveg meggybefőtt(7 dl,mag nélkül)
- A túrós töltelékhez:
- 1 db tojás
- 10 dkg porcukor
- 30 dkg rögös tehéntúró
- 1 cs vaníliás cukor
- 5 dkg mazsola
- Az almás töltelékhez:
- 6-8 db alma (körtével is lehet)
- 1 kk őrölt fahéj
- 10 dkg cukor (vagy ízlés szerint,almától függően)
- A lapok szórásához:
- zsemlemorzsa
- szükség van még egy 25×39 cm-es tepsire vagy 30×30 cm-es gáztepsire
- A tepsi kikenéséhez:
- 5 dkg vaj
ELKÉSZÍTÉS:
A tepsit kivajazzuk, a tészta hozzávalóit összegyúrjuk, a liszttől függően annyi tejföllel (nekem bevált a 2 dl), hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. 4 egyforma cipóra osztjuk. Egyenként tepsi nagyságúra, nagyon vékonyra nyújtjuk. Az elsőt megszórjuk zsemlemorzsával. A tojást a cukorral krémesre keverjük, majd belekeverjük a mákot és rásimítjuk az első tésztalapra és a lecsepegtetett meggyet rászórjuk. Rátesszük a következő tésztalapot és morzsával megszórjuk.
A túrótöltelék hozzávalóit kikeverjük, a lapra simítjuk és megszórjuk mazsolával. Rátesszük a következő tésztalapot. Az almát lereszeljük (én a sajt reszelőn végeztem), kissé kinyomkodjuk, cukorral és fahéjjal ízesítjük, majd a morzsás tésztalapra kanalazzuk és elsimítjuk. Befedjük az utolsó lappal.
Egy nagy villával több helyen átszúrjuk,hogy a sütés közben keletkező gőz távozhasson a sütiből. A sütőt 200 fokra melegítjük, ezen a hőfokon bő 10 percig sütjük, majd 175 fokra csökkentjük és így kb 30 percig sütjük. Tepsiben hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt porcukorral megszórjuk és szeleteljük. Nagyon finom. A mákra más bogyós gyümölcsöt is tehetünk a meggy helyett.(szilva,szőlő stb)
Tipp: Ezt a finom, fantasztikus süteményt a Vidék íze receptes újságból sütöttem. A novemberi számban jelent meg. Ez a réteges sütemény a zserbó vagy a flódni szabásmintáját követi. Jó hír azoknak, akik a diót nem szereti, a mákos tölteléket meggyel turbózva, a túrót mazsolával, majd a fahéjas alma követi.
Vass Lászlóné Edit készítette el