Cukkini télire – Rántani szánt cukkinit így kell spájzolni
Jobb mint a friss.
Nagy lyukú reszelőn lereszelem, üvegekbe rakom szellősen, mert szeret gázosodni, annyi levet öntök rá, hogy éppen csak ellepje, vagy kicsit maradjon alatta. Felöntőlé: 2 liter vízhez rakok 3 ek 10-15%-os ecetet. (Az ecet nem érződik rajta) Befőzőautomatában dunsztolom 90 fokon 30 percig. Évekig eláll. Még van 2018-ban elrakott is. Télen tökfőzeléknek, pizzának tökéletes
Gabriella Németh konyhájából!
Rántani való cukkini télire a képek alatt olvasható
Rántani való cukkini télire
Recept:
720 ml-es üvegbe: felengedni hideg csapvízzel,1 kk só, fél kk citromsav.
100 fok/30 perc.
Már többször rántottunk belőle, nagyon finom, mintha frissen szedtük volna a kertből. Úgyhogy hajrá, csináld csak!
Anita Lacza konyhájából! Fotó: Szilvia Bencze
A cukkinikrémet úgy csináltam, mintha lecsót csinalnék cukkinivel. Botmixerrel pépesitettem. Üvegbe tettem izlés szerint fűszerezheted. En csak borsot tettem bele. Pirítóson igen finom.
Én raktam el úgyis, mint a sült paradicsomot. 1 kg paradicsomhoz tettem 3 kg cukkinit. Ugyanúgy ment mellé vöröshagyma, fokhagyma és rengeteg fűszer. Olyan adagot is csináltam, amibe tettem 1 erős bogyiszlói paprikát. Kellemesen csípős szósz lett így belőle.
Cukinibol lekvárt bármely gyümölccsel nagyon finom mivel a cuki semleges ízű így bármilyen gyümölccsel jó sőt én ma próbáltam ki a nutellat cukinibol itt és valami finom
1,5kg cukkini,20dkg cukorral, kevés vizet tettem hozzá kb deci, mikor már puha hozzáadunk 70/ csokoládét 10dkg és 5dkg kakaót,egy kiskanál fahéjat. Botmixszerrel szétmixelni, még egy kicsit oszefőzöm, üvegbe rakom és 20 percet dunctolom és kész
Fermentálva: megtisztítva üvegbe, füszerek tetszés szerint, felöntőlé: 1 l víz + 2 dk só. Ráönteni, teljesen lepje el, lezárni. Hasonló a kovászoshoz, nem szabad nyitogatni.
Cukkini krém
A cukkinit nagy kockákra vágom, sós vízben megfőzzöm, húsdaralon vöröshagymával ledatalom. Majonéz, só, bors ízlés szerint. Isteni finom.
Cukkinit uborkareszelőn lekarikázok. Sózom,hagyom kicsit állni. Kinyomkodom a nedvességet, de azért nem annyira szárazra. Pár gerezd fokhagymát rányomok, de ez nem fontos, ezt az étel készítéskor is lehet. Tejfölös dobozokba teszem és így rakom a fagyasztóba. Az étel pedig a cukkinis-halas tészta.
Elkészítése igen gyors. A lekarikázott,sózott, kinyomkodott cukkinit olivaolajon párolom a hozzá nyomott pár gerezdnyi fokhagymával. Egy nagyobb paradicsomot is hozzákockázok és együtt rotyogtatom a cukkinivel . Ha kell, kis vizet aláöntök, nehogy leégjen. Amikor megfőtt, akkor egy kis konzerv villával áttört Rio mare tonhalat teszek hozzá. Összefőzöm . Farfalle ( pillangó) tésztát főzök hozzá, összekeverem és hagyom állni együtt min. fél órát, hogy összeérjenek az ízek.
Én kockákra vágva, adagonként zacskóztam, ment a fagyóba, lecsó lesz belőle. Cukkinik belsejét, ne dobd ki, nagyon finom krémet lehet belőle csinálni.
Ilona Fülöp:
Sziasztok! Sok cukkinit használok fel, és sajnáltam mindig kidobni a belsejét. Rántani a kisebbeket használom, de akadnak nagyobbnak is amit belezni kell. Kenőt csináltam,ami kiváló reggelire, vacsorára pirìtòssal,de hùsokhoz is jó. Kb 2 kg a belsőség, tettem hozzá fél kg hagymát, egy fej fokhagymát,25 deka cukrot,2 deci ecetet,deci olajat, és találtam tavalyról egy kis üveg sült paradicsomot….+egy kanál pirospaprika és kiskanál csípős paprika. De ízles szerint bármit lehet hozzátenni, lecsót, vagy friss paprikát ès paradicsomot. Egy órát főztem, botmixereztem, üvegeztem és 95/35-re automatába tettem. Ha nincs automata, fazékban kell dunsztolni 35 percig.
Cukkinikrém télire
Hozzávalók
- 2 nagy cukkini (kb. 2 kg)
- 0,5 kg hagyma (kicsit több is lehetett volna)
- 2 nagy kápia paprika
- 2 közepes fej fokhagyma
- só, bors (ízlés szerint, annyit tettem bele, hogy nekem pont jó legyen)
Elkészítés
Száraz serpenyőben a paprikát megkapattam egy kicsit, hogy sült íze legyen és a héját le tudjam húzni. Hagymát olajon megpároltam, és rádobtam a gyalult cukkinit, szeletelt sült kápiát, és a 2 fej fokhgymát fokhagymanyomón keresztül átpréseltem. Összefőztem, botturmixszal pürésítettem, és sűrűre főztem. MINDENKÉPPEN KI KELL MÉG DUNSZTOLNI ÜVEGBEN, VÍZBEN IS, MERT MEGROMLIK! SOK OLAJ KELL HOZZÁ, HOGY A TETEJÉRE FELÚSSZON, EZ ÓVJA MEG A ROMLÁSTÓL, ILLETVE AZ IS MEGOLDÁS, HA EGY EVŐKANÁL OLAJAT TESZÜNK A TETEJÉRE, MIELŐTT LEZÁRJUK AZ ÜVEGET.
Száraz dunsztba tettem.
Valami elképesztően finom, úgyhogy gyártok még belőle. Nem tudom, hogy amúgy van e ilyen recept, csak akciós volt most a cukkini a Tescóban, így gondoltam, hogy télire krém lesz belőle. Pirítósra, és tésztára sajttal szuper lesz télen!
Ebből a mennyiségből 2 db 720 ml-es, és egy kisebb üveg lett.
Png Zsuzsanna konyhájából!