Darás-meggyes és túrós rétes – Bármikor megsütheted, annyira egyszerű
Nagyon egyszerű és nagyon finom.
Darás-meggyes és túrós rétes az egyik kedvenc receptem! Ezt mindenkinek meg kell kóstolnia!
HOZZÁVALÓK
- 4 rúdhoz:
- 2 cs. réteslap /8 darabos/
- étolaj
- 2 tojás a rudak lekenéséhez
Túrókrémhez:
- 0.5 kg túró
- 2 e.k. búzadara
- 3 e.k. tejföl
- 3 cs. vaníliás cukor
- 1 citrom /héja/
- 10-15 dkg cukor /gyümölcscukor
- 2 tojás
- csip.só
Daráskrémhez:
- 2 dl. búzadara
- 0.5 kg meggy /fagyasztott/
- ízlés szerint fahéj
- őrölt szegfűszeg
- 1 cs. vaníliás cukor
- csip.só
- 15 dkg cukor
- kb. 2 dl tejföl
- kevés étolaj
ELKÉSZÍTÉS:
Először a túrókrémet készítjük el. A túrót villával jól összetörjük és belekeverjük a citromhéját, sót, búzadarát, a tojássárgáját, tejfölt, végül a kétfajta cukrot.
A fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzáadjuk a krémhez. A meggyet szűrőn keresztül csepegtessük le. A búzadarát kevés olajon pirítsuk meg a csipet sóval és annyi vizet öntsünk rá, hogy ellepje majd fedő alatt pároljuk puhára . Ha kész vegyük le róla a fedőt és keverjük át, hogy a gőz kimenjen belőle.Ízesítsük meg a hozzávalókkal. /Fahéj, szegfűszeg, vaníliás cukor, cukor/ gyümölcscukor/.
Fogjunk egy konyharuhát nedvesítsük meg, majd az első lapot helyezzük rá és egy ecset segítségével kenjük meg étolajjal. Összesen 4 lapot kell egymásra rakni és közben kenegetni.
A túró felével kenjük meg az utolsó lapot, de a szélétől hagyjunk ki 4-5 cm helyet és a konyharuha segítségével tekerjük fel.
Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral és tegyük bele a rudat. A 2-ik rúddal is így járjunk el. Ha kész felvert tojással kenjünk meg lehetőleg mindenhol. A másik csomag réteslapokat is megkenjük étolajjal és a darás krém felét elosztjuk a 4 lapra. A meggy felét rászórjuk és az étolajjal kikevert tejföllel meglocsoljuk.Erre azért van szükség, hogy a krém ne száradjon ki sütés közben. Tekerjük fel és helyezzük a tepsibe.
Ha mindkét rúd elkészült kenjük meg a maradék tojással. 180 fokos előmelegített sütőbe süssük aranybarnára. Tálaláskor hintsük meg porcukorral.
Erika Mészáros receptje