Pozsonyi kiflit sütöttem, a megunhatatlan süteménynek most is sikere lett
Nagymamé volt az igazi.
Ha egy kis finomságra vágyik a család, érdemes kipróbálni ezt a csodás receptet!
HOZZÁVALÓK
- Diós és mákos
- A receptből kb. 24 db pozsonyi kifli lesz.
- 12 db mákos, 12 db diós.
- Az elkészítését a töltelék készítésével kell elkezdeni.
- Diós töltelék :
- 20 dkg darált dió,
- 12 dkg kristálycukor,
- 4 dkg zsemlemorzsa,
- mazsola ízlés szerint,
- őrölt fahéj,
- 1 db citrom reszelt héja,
- késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg,
- kb. 1 dl víz
A vizet a cukorral jól fel kell forralni, majd ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni.
- Mákos töltelék :
- 20 dkg darált mák,
- 12 dkg kristálycukor,
- 4 dkg zsemlemorzsa,
- mazsola ízlés szerint,
- őrölt fahéj,
- 1 db citrom reszelt héja,
- késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg,
- kb. 1 dl víz
A vizet a cukorral jól fel kell forralni, majd ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni.
- A lekenéshez :
- 1 vagy 2 db tojás kell, ez függ a tojás nagyságától.
- Hozzávalók a tésztához :
- 45 dkg liszt,
- 5 dkg porcukor,
- 12.5 dkg margarin,
- 6 dkg zsír,
- 1 dkg só,
- 2.5 dkg élesztő,
- 1 db tojássárgája, kb.
- 1.5 dl hideg tej
ELKÉSZÍTÉS
A tészta elkészítése : A hozzávalókból egy rugalmas, kemény tésztát gyúrjunk úgy, hogy az élesztőt nem kell keleszteni, hanem csak belemorzsolni. A tejet kis adagokban, fokozatosan adjuk hozzá! A tej mennyisége függ a liszt minőségétől, tehát változhat!
Az elkészített tésztánkat egy fél órát pihentessük a hűtőben. Ezután osszuk el 24 db, kb. 3.6 dkg-os darabokra. A darabokból formázzunk golyókat, majd a kezünkkel lapítsuk el. Ezután könnyen ki tudjuk nyújtani ovális alakúra. A kinyújtott tésztának kb. 2 mm vastagságúnak kell lennie.
Mindkét töltelékünket osszuk el 12 felé és helyezzük őket a kinyújtott tésztákra, majd tekerjük fel a diósat kapocs, a mákosat patkó alakúra a képen látható módon.
Helyezzük őket sütőpapíros tepsire, kenjük le őket tojássárgájával ( egyformán mindenhol, különben nem lesz szép ). Tegyük őket hűvös, szellős helyre , és hagyjuk megszáradni. Hűtőszekrénybe ne tegyük, mert ott nem fog száradni a tojás a tetején, és nem lesz majd szép márványos a kiflink!
Kb. másfél óra múlva, ha a tojássárgája kezd cserepesedni a kiflin, kenjük le őket tojásfehérjével. Szintén kb. másfél órát kell száradnia,cserepesednie.Előmelegített sütőben, 180 – 190 fokon, kb. 10 perc alatt arany barnára sütjük.
Éva Nyikos Nagyné készítette el
https://andi1976.gportal.hu/gindex.php?pg=25635745 receptje
—Tökéletes!!! Gyönyörű!!