Ezzel a recepttel télen is lehet cukkinid – Rántani való cukkinit így kell spájzolni
Cukkini télire.
Nagy lyukú reszelőn lereszelem, üvegekbe rakom szellősen, mert szeret gázosodni, annyi levet öntök rá, hogy éppen csak ellepje, vagy kicsit maradjon alatta. Felöntőlé: 2 liter vízhez rakok 3 ek 10-15%-os ecetet. (Az ecet nem érződik rajta) Befőzőautomatában dunsztolom 90 fokon 30 percig. Évekig eláll. Még van 2018-ban elrakott is. Télen tökfőzeléknek, pizzának tökéletes
Gabriella Németh konyhájából!
Rántani való cukkini télire a képek alatt olvasható
Rántani való cukkini télire
Recept:
720 ml-es üvegbe: felengedni hideg csapvízzel,1 kk só, fél kk citromsav.
100 fok/30 perc.
Már többször rántottunk belőle, nagyon finom, mintha frissen szedtük volna a kertből. Úgyhogy hajrá, csináld csak!
Anita Lacza konyhájából! Fotó: Szilvia Bencze
A cukkinikrémet úgy csináltam, mintha lecsót csinalnék cukkinivel. Botmixerrel pépesitettem. Üvegbe tettem izlés szerint fűszerezheted. En csak borsot tettem bele. Pirítóson igen finom.
Én raktam el úgyis, mint a sült paradicsomot. 1 kg paradicsomhoz tettem 3 kg cukkinit. Ugyanúgy ment mellé vöröshagyma, fokhagyma és rengeteg fűszer. Olyan adagot is csináltam, amibe tettem 1 erős bogyiszlói paprikát. Kellemesen csípős szósz lett így belőle.
Cukinibol lekvárt bármely gyümölccsel nagyon finom mivel a cuki semleges ízű így bármilyen gyümölccsel jó sőt én ma próbáltam ki a nutellat cukinibol itt és valami finom
1,5kg cukkini,20dkg cukorral, kevés vizet tettem hozzá kb deci, mikor már puha hozzáadunk 70/ csokoládét 10dkg és 5dkg kakaót,egy kiskanál fahéjat. Botmixszerrel szétmixelni, még egy kicsit oszefőzöm, üvegbe rakom és 20 percet dunctolom és kész
Fermentálva: megtisztítva üvegbe, füszerek tetszés szerint, felöntőlé: 1 l víz + 2 dk só. Ráönteni, teljesen lepje el, lezárni. Hasonló a kovászoshoz, nem szabad nyitogatni.
Cukkini krém
A cukkinit nagy kockákra vágom, sós vízben megfőzzöm, húsdaralon vöröshagymával ledatalom. Majonéz, só, bors ízlés szerint. Isteni finom.
Cukkinit uborkareszelőn lekarikázok. Sózom,hagyom kicsit állni. Kinyomkodom a nedvességet, de azért nem annyira szárazra. Pár gerezd fokhagymát rányomok, de ez nem fontos, ezt az étel készítéskor is lehet. Tejfölös dobozokba teszem és így rakom a fagyasztóba. Az étel pedig a cukkinis-halas tészta.
Elkészítése igen gyors. A lekarikázott,sózott, kinyomkodott cukkinit olivaolajon párolom a hozzá nyomott pár gerezdnyi fokhagymával. Egy nagyobb paradicsomot is hozzákockázok és együtt rotyogtatom a cukkinivel . Ha kell, kis vizet aláöntök, nehogy leégjen. Amikor megfőtt, akkor egy kis konzerv villával áttört Rio mare tonhalat teszek hozzá. Összefőzöm . Farfalle ( pillangó) tésztát főzök hozzá, összekeverem és hagyom állni együtt min. fél órát, hogy összeérjenek az ízek.
Én kockákra vágva, adagonként zacskóztam, ment a fagyóba, lecsó lesz belőle. Cukkinik belsejét, ne dobd ki, nagyon finom krémet lehet belőle csinálni.
Ilona Fülöp:
Sziasztok! Sok cukkinit használok fel, és sajnáltam mindig kidobni a belsejét. Rántani a kisebbeket használom, de akadnak nagyobbnak is amit belezni kell. Kenőt csináltam,ami kiváló reggelire, vacsorára pirìtòssal,de hùsokhoz is jó. Kb 2 kg a belsőség, tettem hozzá fél kg hagymát, egy fej fokhagymát,25 deka cukrot,2 deci ecetet,deci olajat, és találtam tavalyról egy kis üveg sült paradicsomot….+egy kanál pirospaprika és kiskanál csípős paprika. De ízles szerint bármit lehet hozzátenni, lecsót, vagy friss paprikát ès paradicsomot. Egy órát főztem, botmixereztem, üvegeztem és 95/35-re automatába tettem. Ha nincs automata, fazékban kell dunsztolni 35 percig.
Cukkinikrém télire
Hozzávalók
- 2 nagy cukkini (kb. 2 kg)
- 0,5 kg hagyma (kicsit több is lehetett volna)
- 2 nagy kápia paprika
- 2 közepes fej fokhagyma
- só, bors (ízlés szerint, annyit tettem bele, hogy nekem pont jó legyen)
Elkészítés
Száraz serpenyőben a paprikát megkapattam egy kicsit, hogy sült íze legyen és a héját le tudjam húzni. Hagymát olajon megpároltam, és rádobtam a gyalult cukkinit, szeletelt sült kápiát, és a 2 fej fokhgymát fokhagymanyomón keresztül átpréseltem. Összefőztem, botturmixszal pürésítettem, és sűrűre főztem. MINDENKÉPPEN KI KELL MÉG DUNSZTOLNI ÜVEGBEN, VÍZBEN IS, MERT MEGROMLIK! SOK OLAJ KELL HOZZÁ, HOGY A TETEJÉRE FELÚSSZON, EZ ÓVJA MEG A ROMLÁSTÓL, ILLETVE AZ IS MEGOLDÁS, HA EGY EVŐKANÁL OLAJAT TESZÜNK A TETEJÉRE, MIELŐTT LEZÁRJUK AZ ÜVEGET.
Száraz dunsztba tettem.
Valami elképesztően finom, úgyhogy gyártok még belőle. Nem tudom, hogy amúgy van e ilyen recept, csak akciós volt most a cukkini a Tescóban, így gondoltam, hogy télire krém lesz belőle. Pirítósra, és tésztára sajttal szuper lesz télen!
Ebből a mennyiségből 2 db 720 ml-es, és egy kisebb üveg lett.
Png Zsuzsanna konyhájából!