Ízléstár

Ízléstár

Gasztro

Márványos bejgli, mióta így készítük az ünnepre, nem reped meg, részletes recept

Mennyei ez a bejgli recept.

A megadott mennyiségből 4 rúd bejgli lesz, ha betartjuk a leírtakat, márványos lesz és nem reped ki sütés közben. Ha túl sok a töltelék, vagy túl sok tejet teszünk hozzá, akkor hajlamos repedni.

Hozzávalók:

  • 80 dkg liszt,
  • 24 dkg vaj,
  • 15 dkg sertészsír,
  • 9 dkg porcukor,
  • csipet só,
  • fél csomag porélesztő,
  • 3 tojássárga,
  • 1,5 dl tej,
  • 1 tojás a kenéshez.

Mák töltelék:

  • 40 dkg darált mák,
  • 15 dkg cukor,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj,
  • 3 – 4 marék mazsola,
  • 2,5 dl tej.

Diós töltelék:

  • 40 dkg darált dió,
  • 10 dkg cukor,
  • 1 teáskanál őrölt fahéj,
  • fél citrom reszelt héja,
  • 2 dl tej.

Elkészítés:

Tálba tesszük a lisztet, a zsiradékokkal együtt, elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a többi alapanyagot is, az élesztőt nem kell felfuttatni, jól kidolgozzuk a tésztát. A tésztát 4 egyenlő darabra osztjuk, letakarjuk és 1 órára hűtőbe tesszük.

Elkészítjük a töltelékeket:

a mákos töltelék hozzávalóit egy tálba öntjük, a tejet megforrósítjuk és ráöntjük, csak lassan adjuk hozzá, ne legyen túl híg, mert akkor reped a bejgli. Ha nem teszünk bele mazsolát, akkor kevesebb tej is elég.

A diós töltelék hozzávalóit elkeverjük, ráöntjük a forró tejet. Kóstoljuk meg, aki édesebben szereti, az tegyen bele több cukrot, fűszerezze mindenki ízlés szerint.

A tésztát nagyjából 20 x 30 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk, lisztezett felületen. A mákos töltelék felét egyenletesen elkenjük rajta. A tészta 3 oldalát visszahajtjuk, majd a hosszabbik oldalától feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, így járunk el a többi bejglivel is.

Lekenjük tojássárgájával hosszanti irányban és hagyjuk megszáradni. Mikor megszáradt, lekenjük a tojásfehérjével, most a másik irányba. Hagyjuk száradni, mikor megszáradt, megszurkáljuk, egészen a tészta aljáig.

Előmelegített sütőben alsó – felső sütésen 200 fokon sütjük 10 percig, majd levesszük a hőfokot 190 fokra és még 25 percig sütjük. A sütési idő sütőtől függ, többször nézzünk rá.

Dóra Horváth konyhájából

A videóban egy hasonlóan könnyű bejgli receptet láthatsz, kapcsold be a feliratokat is