Karácsonyi bejgli letudva, nem repedt szét, nagyon szép és finom lett
Ettől jobb választás nincs is karácsonyra.
Azért van a képen 9 db, mert nem 1 kg lisztből, hanem 1,5 kg-ből készítettem! A recept szerint 1 kg lisztből 6 db bejgli lesz. Töltelékből többet szoktam tenni, mint amennyit a recept ír, mert mi úgy szeretjük, ha van benne jó sok finomság. Ez egy nagyon jó bejgli recept, ami tölthető dióval, mákkal, gesztenyével, vagy amivel csak szeretnénk.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt,
- 20 dkg margarin,
- 15 dkg zsír,
- 2 dkg élesztő,
- 2 dl tej,
- 1 tojás,
- 9 dkg porcukor.
Töltelék:
- 60 dkg mák, vagy dió
- citromhéj,
- narancshéj,
- mazsola,
- őrölt fahéj,
- rumaroma,
- 30 dkg cukor,
- 3 dl víz.
Elkészítés:
A videóban egy másik bejgli receptet láthatsz, amiből megtanulhatod, hogyan kell formázni a bejglit
1 kg lisztet 20 dkg margarinnal és 15 dkg zsírral összemorzsolok, 2 dkg élesztőt felfuttatok 2 dl tejben, ezt hozzáöntöm, teszek bele 1 egész tojást, 9 dkg porcukrot, ezeket jól összedolgozom. 6 egyenlő részre osztom, és sokáig (min 1 órát, de lehet sokkal több is) hideg helyen pihentetem. Kinyújtom, megtöltöm, feltekerem, tojásozom, zsírozott-lisztezett tepsibe teszem. Fél órát meleg helyen kelesztem, majd újra tojásozom, és megszurkálom villával. Ismét hideg helyen pihentetem kb egy fél órát. Mérsékelten meleg sütőben sütöm. Töltelék: 60 dkg mák, citromhéj, narancshéj, mazsola, őrölt fahéj, rumaroma, ezt leöntöm 30 dkg cukorból 3 dl vízzel készült sziruppal. A diótöltelék ugyanígy. Hidegen tesszük a tésztára. Az az igazság, a recept ennyi diót és mákot ír, de én többet szoktam beletenni. Jó étvágyat hozzá!
Zsuzsa Novákné receptje és fotója