Mennyei kelesztett mákos és diós kalács ahogy én készítem!
Egyszerű, de nagyon finom sütemény.
Egy kis édes finomság készült, amit nem is volt nehéz elkészíteni!
HOZZÁVALÓK:
- 5 dkg friss élesztő
- 5 dl tej
- 15 dkg cukor
- 80 dkg finomliszt
- 2 csipet só
- 10 dkg vaj
- 1 db tojás (a tészta kenéséhez)
- töltelék:
- 2 rúd mákoshoz
- 50 dkg darált mák
- 30 dkg cukor
- 3 dl tej
- 1 db citrom héja
- 1 rúd dióshoz
- 25 dkg darált dió
- 15 dkg cukor
- 1,5 dl tej
- fél citrom héja
ELKÉSZÍTÉS
Az élesztőt 2 dl tejben 1 teáskanál cukorral felfuttatjuk. Az átszitált liszthez hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot. Átkavarjuk. A felfuttatott élesztőt beleöntjük a lisztbe, majd hozzáadjuk a maradék tejet, és jól kidagasztjuk. Hozzáadjuk a megolvasztott vajat, és addig dagasztjuk, amíg hólyagos nem lesz a tészta. Kb. 1 órát kelesztjük. Majd 3 részre osztjuk.
Kinyújtjuk kb 0.5 cm-re. Megtöltjük a töltelékkel, és feltekerjük, majd így még kelesztjük kb 30 percig. Megkenjük a tetejét felvert tojással. Előmelegített sütőbe tesszük. 10 perc elteltével újból átkenjük a felvert tojással a tetejét, és sütjük 20 percig.
Töltelék A tejet a cukorral feltesszük főni. Amikor fő, beleöntjük a mákot és kb 1 percig még a tűzön főzzük. Levéve belekeverjük a citromhéjat, s rákenjük a kinyújtott tésztára. A dióval ugyanígy járunk el.
Anikó Ráczné Antal receptje
—Ez az igazi!!! Holnap sütöm én is!