Ízléstár

Ízléstár

Gasztro

Londoni szelet. Mennyeien finom és pofonegyszerű süti!

Csodás süti, amit nagyon könnyen el lehet készíteni.  A diós finomságok kedvelőinek biztosan nagyon fog ízleni.

Hozzávalók

  • 30 dkg liszt,
  • 1 teáskanál sütőpor,
  • 12 dkg vaj,
  • 4 db tojássárga,
  • 12 dkg kristálycukor,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 2 evőkanál tejföl,
  • csip só,
  • 1 db citrom reszelt héja,
  • baracklekvár.

Tetejére:

  • 6 db tojásfehérje,
  • 15 dkg kristálycukor,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 20 dkg darált dió,
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj,
  • 1 csipet só,

Elkészítés

A liszthez hozzáadjuk a sütőport, és egy csipet sót, majd átszitáljuk. Ezután hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, és elkezdjük összemorzsolni. Amikor kellően morzsalékos, hozzákeverjük a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, és a reszelt citromhéjat, majd a közepébe egy mélyedést vájunk. Ezután hozzáadjuk a tojássárgákat, és 2 kisebb evőkanál tejfölt, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. (Egy könnyen nyújtható tésztát kell hogy kapjunk, így, ha szükséges még gyúrás közben adjunk hozzá tejfölt.)

Egy sütőpapírt enyhén megszórunk liszttel, kinyújtjuk rajta a tésztát, tepsi méretűre (20x30cm), és a papírral együtt átemeljük a tepsibe, majd a tenyerünkkel kicsit megnyomkodjuk, beleigazítjuk a tésztát. A tepsiben lévő tésztát ezután bőven megkenjük lekvárral.

A tojásfehérjét egy csipet sóval elkezdjük habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, kanalanként hozzáadjuk a kristálycukrot, és kemény habbá verjük. A darált diót összekeverjük a vaníliás cukorral és az őrölt fahéjjal, majd hozzáadjuk a keményre felvert tojáshabhoz, és fakanállal óvatosan összeforgatjuk.

A diós habot egyenletesen rákenjük a lekvár tetejére, majd előmelegített sütőbe helyezzük, és közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt szép világos színűre sütjük. (Én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem.) A sütőből kivéve hagyjuk a tepsiben kb. 10 percig hűlni, majd a papírral együtt kiemeljük, és teljesen kihűtjük.

Én csak a négy tojásfehérjét kevertem a dióhoz.

Németh Józsefné Nagy Gabriella receptje!