Szalagos fánk – mi így szeretjük a fánkot vagy pampuskát!
Mi így szeretjük.
Imádok, sütni, főzni, és a jó guszta recepteket megosztom, hogy más is főzzön, süssön….
Hozzávalók
- 50 dkg liszt,
- 3 dl tej,
- 3 ek cukor,
- 2 tojássárgája,
- 50 ml olaj,
- 1 citrom reszelt héja,
- 2 dkg élesztő (vagy fél csomag porélesztő),
- csipet só.
A sütéshez kb 5 dl olaj.
Elkészítés
A langyos tejet összekavarjuk a cukorral és 1 ek liszttel , majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk. Közepébe mélyedést formázunk , bele az élesztős tejet, majd a tojássárgáját, a reszelt citromhéjat és a csipet sót. Jól megdagasztjuk, a végén pedig lassan adagolva beledolgozzuk az olajat is. Konyharuhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, kerek formával kiszaggatjuk (pl egy üvegpohárral), majd letakarva kb 30 percet pihenni hagyjuk. Olajat melegítünk. A fánkokat a felső felükkel beletesszük , és fedővel letakarjuk, ha szép aranysárga, megfordítjuk fedő nélkül sütjük tovább. Konyhai papírtörlőre szedjük.
Dupla adagból készítettem, kb 32-34 darab lett belőle.
A videóban egy egyszerű és finom töltött fánk receptet láthatsz