Ízléstár

Ízléstár

Gasztro

Enélkül nálunk nincs is húsleves, pedig sokan nem ismerik mi ez! Nagyi tudja a legfinomabban elkészíteni

Nagymama olyan finoman tudja elkészíteni, hogy hihetetlen. 

Hozzávalók:
-6 db friss zsemléhez
-6 db egész tojás
-2 közepes fej vöröshagyma
-1 szép nagy csokor apróra vágott, friss petrezselyem
-só
-frissen őrölt bors
életízesítő
-kevés olaj
Kevés olajon az egészen apróra összevágott
vöröshagymát dinsztelni teszem, sózom,
borsozom, életízesítőt keverek hozzá, majd
amikor már puha a hagyma, a hőt lekapcsolva
alóla hozzákeverem a szintén apróra összevágott
petrezselyemzöldet is…ennek elég ennyi idő.
A zsemléket vízbe áztatom, majd alaposan
kinyomkodom és nagyobb tálba teszem,
hozzáöntöm a hagymát, majd ha már hűlt
egy kicsit, ráütöm a tojásokat is.
A zsemléhez való tojás mennyiségéről:
ez az az arány, amitől a töltelék se nem
túl lágyra, se nem túl keményre fog
összeállni főzés után, hanem pont kellemes
állagú lesz. Ehhez az arányhoz semmilyen
kiegészítésre nincs szükség (értem itt pl. a
zsemlemorzsát, lisztet, búzadarát, stb.),
ez a töltelék így jó, így finom, így az, ami.
Felesleges a kísérletezgetés, alkalmazni kell
és pont.
Összekeverem a masszát (nem kell pépesre,
kanállal szoktam) és vagy folpackba
(aminek mindkét végét szorosan elkötöm),
vagy (egyszerűbb módon) töltelékfőző zacskókba
adagolom.
Ezeknek a végét is le kell zárni, pl. vastagabb
cérnával, vagy zacskó záró csipesszel.

Kimondottan töltelékfőzéshez való zacskók, ezeket a piacon többféle méretben lehet kapni.
 
VAGY -csak hogy enyhítsek a folpack okozta sokkon
pl. kelkáposzta levelekbe csomagolom;
ezt csak akkor teszem, ha rettenetesen sok felesleges
időm támad a vasárnapi ebéd főzése közben.

A nagyobb csomagokat a főzési idő felénél teszem

a levesbe, ezeknek értelemszerűen több időre van
szükségük, hogy megfőjenek, ha viszont kisebb
pakkokat készítek, mint pl. ez a kelkáposztás kis
falatka, ezeknek bőven elég kb. egy óra is.
Néha fordítok rajtuk, hogy átfőjenek rendesen.

A levesbe való töltelékbe kaparhatunk is egy kis
friss csirkemájat (ezt tényleg csak akkor tegyük
hozzá, ha friss máj áll rendelkezésre). Ettől még
különlegesebb, még finomabb lesz az elkészült
töltelékünk.


A májat a kés hegyével -vágódeszkán- óvatosan lekapargatom
az inakról és a töltelékhez keverem.
Ezek a csomagok kb. másfél-két órát is el szoktak tölteni
a levesben, attól függően, hogy mekkora a mennyiség és
mekkorák a csomagok.
Amihez/amivel pedig együtt esszük, a leves utáni hús,
krumpli, zöldségek + savanyúság…a savanyúság el ne
maradjon!
?
Magát a főtt tölteléket és a receptjét csak azért írtam le, 
mert mi már azon a kérdésen is meglepődtünk, 
amit az Unokaöcsénk lagzijában tettek fel a debreceni rokonok, 
hogy mi az a töltelék?
?
Megállt a villa a kezünkben! 
Ezt ki nem ismeri? És részletesen el kellett magyarázni, 
miből és hogyan készül, hogy kóstolják meg nyugodtan, 
nagyon finom, aminek a vége az lett, 
hogy egy tányérral még kértünk a konyháról, 
mert azt mondták, ez volt a legjobb valami,
amit eddig ettek.
?

Forrás: csontnelkul.blogspot.hu