A karácsonyi menü kihagyhatatlan része nagymamám töltöttkáposztája, aminek receptjét most közzé is teszem
Ilyet biztosan nem ettél még!
HOZZÁVALÓK
- kb. egy 1,5 kg-os zöld káposztafej
- A töltelékzez:
- 40 dkg darált sertéshús
- 1 db tojás
- 1 dl rizs
- 1 ek zabpehely
- 1 fej hagyma
- A rétegezéshez:
- 4 dl sűrű paradicsomlé
- 1-2 db paradicsom
- 1 db zöldpaprika
- esetleg egy kis csípős paprika
- 1 ek olaj
- só
- bors
- pirospaprika
- csombor
- kapor
- 1 csipet őrölt kömény
- 1 lestyán ág
- 1 tk cukor vagy édesítőszer
- 2 szelet tarja
- A vegetáriánus töltelkékhez:
- 1 dl kuszkusz
- 5 db csiperke gomba
- 1 marék szegfűgomba
- 2-3 db vargánya
ELKÉSZÍTÉS
-
- Egy fazékban vizet forralunk, egy teáskanál sót,csipet őrölt köményt teszünk bele, a káposztát az edénybe helyezzük, torzsájával felfelé, 1-2 percig hagyjuk a forró vízben, majd kiemeljük egy tálba. Leszedjük a külső leveleket, utána visszatesszük a fazékba, újra kiemeljük. Addig ismételjük, ameddig kellő mennyiségű levelünk lesz.
- A durva ereket levágjuk a levélről. Ami megmarad összevágjuk.
- A hústöltelékhez a rizst megmossuk, hozzáadjuk a darált sertéshúshoz, beletesszük a zabpelyhet, hozzáadjuk a tojást. Közben apróra vágjuk a hagymát, olajon megdinszteljük, ráteszünk egy púpozott kávéskanál őrölt pirospaprikát, összedolgozzuk, majd összekeverjük a húsos masszával. Ezt követően sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá friss apróra vágott zöld kaprot, csombort (borsikafű). Jól összegyúrjuk.
- A leveleket megtöltjük a húsos masszával. Belerakjuk a fazékba a töltelékeket, rá a két szelet tarját,majd a vagdalt káposztát, rátesszük a zöldpaprikát,a kaprot, a csombort (borsikafűt), egy levés lestyánt, kevés borsot, 1 tk. cukrot, ráöntjük a paradicsomlevet, feltöltjük annyi vízzel, amennyi befedi a tölteléket. Rátesszük a fedelet, és hideg sütőbe rakjuk, 160 fokra beállítva a hőfokot. Kb 120 percig főtt. Tejföllel,vagy joghurttal kínáljuk.
Forrás: http://www.mindmegette.hu
Kiemelt kép forrása: Femina