A legfinomabb házi túró és vaj receptje Boros Valitól
Nincs is finomabb az otthon készült vajtól és túrótól. Boros Vali elárulta nekünk ő hogyan készíti.
Boros Valéria mindent saját maga készít házilag. Fontos számára, hogy adalékmentes ételeket fogyasszanak, így most jöjjön a házi túró és vaj készítése.
Házi túró és vaj készítése
Hozzávalók:
- 10 liter tej házi tej
Eszközözök:
- lábas
- szűrőkanál
- csöpögtető kendő
- nagy fordulatszámú mixer (ez már a vaj készítéshez szükséges)
Vaj készítése:
A 10 liter tejet tiszta 10 literes edénybe öntjük. Szobahőmérsékleten 2-3 nap alatt szépen megalszik. Ebből készül majd a vaj és a túró. Leszedjük a színt egy evőkanállal, ezt feltesszük egy lábasban forrni a tűzre, mikor felforrt hagyjuk teljesen lehűlni majd egy órára a hűtőbe rakjuk ezzel pasztörizáljuk a tejszínt. Nagy fordulatú mixerbe tesszük a tejszínt, alaposan kicsapja így a vajat. Ezt beleszedjük egy nagy méretű sűrű szövésű kendőbe szűrőkanállal és hagyjuk, hogy a savó kicsepegjen belőle így készül a vaj.
A túró elkészítés:
A túrónak valót felrakjuk a tűzre és szép lassú lángon 40 C-ig hevítjük. Ezalatt kicsapódik belőle a savó ekkor egy szűrőkanállal kimerjük, hagyjuk benne csepegni és eztán tesszük a tiszta kendőbe. Ezt felkötjük és hagyjuk lecsepegve kihűlni … mikor kihűlt tálba szedjük és kezünkkel kicsit átmorzsoljuk…
1. A tej mikor kiöntjük
2. Mikor már megaludt
3. Leszedve róla a színe
4-5. Felforralva a tejszín
6. A túrónak valót felrakjuk a tűzre és szép lassú lángon 40 C-ig hevítjük.
7. A 40 C-ig hevített túró
Ezután megy a kendőbe,
Felkötve lecsepeg,
A Kész túró
Amikor köpüli a gép
A kész vaj csepeg lefelé,
A kész vaj
http://www.biostart.hu/category/konyha/