Az igazi bableves, ahogy a nagymama főzi! Évek óta így készítem én is!
Mi szoktunk még pluszban füstölt húst is tenni bele, próbáljátok ki ti is.
A nagymama bablevese utánozhatatlan ízű! Ha szeretnél egy különlegesen ízletes levest főzni a család számára, próbáld ki ezt a receptet! Nagyon könnyen elkészíthető és egyszerűen bámulatos!
Hozzávalók:
- 400 g fehér bab
- 3 liter víz
- 1 hagyma
- 1 evőkanál liszt
- 3 burgonya
- negyed bögre rizs (2,5 dl-s bögre)
- 1 sárgarépa
- olaj
- só
- bors
- zöldpetrezselyem
Elkészítés:
A babot áztasd be hideg vízbe és hagyd állni reggelig. Majd mosd meg, tedd egy edénybe és kevés vízben főzd nagyjából 1 órát, amíg teljesen megpuhul (konzervbabot nem kell áztatni, mert az már előfőzött). A zöldségeket tisztítsd meg és szeleteld fel, a rizst mosd meg. A leveshez szükséges vizet tedd egy edénybe, tedd bele a burgonyát, a répa és a hagyma felét, a rizst, majd a megfőtt babot és fűszerezd. A répa és a hagyma másik felét tedd egy serpenyőbe és kevés olajon pirítsd meg, szórd meg a liszttel, folyamatosan kavargatva pirítsd 1 percig. A megpirított zöldségeket keverd a leveshez, ha szükséges még fűszered, fedő alatt főzd 7 percig. Szórd meg a felaprított petrezselyemzölddel és kínálhatod is. Ha hús nélkül nem tudod elképzelni a bablevest, piríts egy kis szalonnát és tálaláskor tégy minden tányérba belőle.
Forrás: