Ízléstár

Ízléstár

Uncategorized

Bakonyi betyárleves, ami elmondhatlanul finom

Egy kifejezetten téli recept… érdemes kipróbálni.

Hozzávalók:
-1 darab (bontott, esetleg füstölt) csülök
-20 fej gomba -jelen esetben csiperke, mert kaptunk egy raklapnyit, 🙂 de még finomabb több féléből
-1 szál füstölt kolbász (házi)
-szalonna
-2 fej vöröshagyma
-2 sárgarépa
-1 fehérrépa
-1-1 db paradicsom és paprika-nyáron
-piros arany és gulyáskrém 
-1 nagy csokor petrezselyem
-csipetke tészta
-só, bors, csemege paprika és ételízesítő (mert anélkül nem élet az élet, Tibi szomszéd szerint se 🙂
-1 nagy dobozos tejföl
-2-3 ek liszt

Egy pár szelet szalonnát csíkokra vágok, egy szál kolbászt pedig karikára 

és együtt kiolvasztom/sütöm őket- majd a zsírból kiszedem. 

A hagymákat apró kockára vágom és a zsíron dinsztelem. 

Kevés vízzel felöntöm, fűszerezem és beleteszem a viszonylag apróra vágott 

csülköt (a bőr nélkül-aki szereti az belefőzheti azt is), amit több, mint félig főzök.

Ekkor belekerül a vastagabb karikára vágott répa és fehérrépa, 

a négybe vágott gomba és a petrezselyemzöld (amit szálanként szoktam beletenni); 

hozzáadom a kisütött kolbászt és szalonnát; 

beleszórok 3-4 kisebb maroknyi csipetkét-ezekkel főzöm puhára az egészet.

A végén a lisztet elkeverem a tejföllel, egy kevés vízzel, 

a fövésben lévő levesre öntöm és 5-10 percig főzöm már csak.

És hogy hová lett a csülökről a bőr? 

Kocsonyának való lett belőle! 🙂
Ami mára már kocsonya! :)))

Forrás:

https://csontnelkul.blogspot.com/2013/02/bakonyi-betyarleves.html