Bakonyi betyárleves, ami elmondhatlanul finom
Egy kifejezetten téli recept… érdemes kipróbálni.
Hozzávalók:
-1 darab (bontott, esetleg füstölt) csülök
-20 fej gomba -jelen esetben csiperke, mert kaptunk egy raklapnyit, 🙂 de még finomabb több féléből
-1 szál füstölt kolbász (házi)
-szalonna
-2 fej vöröshagyma
-2 sárgarépa
-1 fehérrépa
-1-1 db paradicsom és paprika-nyáron
-piros arany és gulyáskrém
-1 nagy csokor petrezselyem
-csipetke tészta
-só, bors, csemege paprika és ételízesítő (mert anélkül nem élet az élet, Tibi szomszéd szerint se 🙂
-1 nagy dobozos tejföl
-2-3 ek liszt
Egy pár szelet szalonnát csíkokra vágok, egy szál kolbászt pedig karikára
és együtt kiolvasztom/sütöm őket- majd a zsírból kiszedem.
A hagymákat apró kockára vágom és a zsíron dinsztelem.
Kevés vízzel felöntöm, fűszerezem és beleteszem a viszonylag apróra vágott
csülköt (a bőr nélkül-aki szereti az belefőzheti azt is), amit több, mint félig főzök.
Ekkor belekerül a vastagabb karikára vágott répa és fehérrépa,
a négybe vágott gomba és a petrezselyemzöld (amit szálanként szoktam beletenni);
hozzáadom a kisütött kolbászt és szalonnát;
beleszórok 3-4 kisebb maroknyi csipetkét-ezekkel főzöm puhára az egészet.
A végén a lisztet elkeverem a tejföllel, egy kevés vízzel,
a fövésben lévő levesre öntöm és 5-10 percig főzöm már csak.
És hogy hová lett a csülökről a bőr?
Kocsonyának való lett belőle! 🙂
Ami mára már kocsonya! :)))
Forrás:
https://csontnelkul.blogspot.com/2013/02/bakonyi-betyarleves.html