Ízléstár

Ízléstár

Gasztro

Diós-kekszes linzer piskóta, tetővel! El sem hiszed, hogy mennyire finom lett!

Elmondhatatlanul finom.

Ezt a csodát érdemes megkóstolni, mert egyszerűen nem lehet megunni! Nem tudok belőle annyit készíteni, hogy a család elteljen vele.

HOZZÁVALÓK:

  • A tésztához
  • 30 dkg liszt
  • 2 kk sütőpor
  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 ek tej
  • csipet só
  • Töltelék:
  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg kristálycukor
  • 15 dkg aprított keksz
  • 1 tk kakaópor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 dl tej
  • 1 tk vanília aroma
  • 5 ek házi barack lekvár
  • Piskótatető:
  • 2 tojás
  • 2 púpozott ek liszt
  • 2 ek cukor

ELKÉSZÍTÉSE:

Linzer tészta: A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd kinyújtjuk 3 mm vastagra, és kibélelünk vele egy sütőpapírral bélelt 20×30 cm-es tepsit.
Villával kissé szurkáljuk meg, majd 200 fokos, előmelegített sütőben 5 percig elősütjük. Hagyjuk kihűlni a tésztát, és közben készítsük el a tölteléket.

Töltelék: A diót keverjük el a cukorral, adjuk hozzá a tejet, keverjük össze a keksszel,a kakaóval reszelt citrom héjjal..

Piskóta: A 2 tojás sárgáját 2 ek cukorral fehéredésig keverjük. A fehérjét pici sóval keményre verjük, és a tojássárgájához adjuk óvatosan a 2 kanál liszttel együtt.

Összeállítás: A kihűlt linzert kenjük meg lekvárral. Egyenletesen osszuk el rajta a tölteléket, majd terítsük el a tetején a piskótát. Előmelegített sütőben 170 fokon (alsó-felső sütés) kb. 20 percig sütjük, amíg szép aranysárga nem lesz a piskóta ..
Kihűlés után szeleteljük, porcukorral szórjuk meg.Több napig eltartható.

Vass Lászlóné Edit receptje

—Látványos is, és  nagyon finom!