Diós-kekszes linzer piskóta, tetővel! El sem hiszed, hogy mennyire finom lett!
Elmondhatatlanul finom.
Ezt a csodát érdemes megkóstolni, mert egyszerűen nem lehet megunni! Nem tudok belőle annyit készíteni, hogy a család elteljen vele.
HOZZÁVALÓK:
- A tésztához
- 30 dkg liszt
- 2 kk sütőpor
- 20 dkg margarin
- 10 dkg cukor
- 1 tojássárgája
- 1 ek tej
- csipet só
- Töltelék:
- 20 dkg darált dió
- 10 dkg kristálycukor
- 15 dkg aprított keksz
- 1 tk kakaópor
- 1 citrom reszelt héja
- 2 dl tej
- 1 tk vanília aroma
- 5 ek házi barack lekvár
- Piskótatető:
- 2 tojás
- 2 púpozott ek liszt
- 2 ek cukor
ELKÉSZÍTÉSE:
Linzer tészta: A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd kinyújtjuk 3 mm vastagra, és kibélelünk vele egy sütőpapírral bélelt 20×30 cm-es tepsit.
Villával kissé szurkáljuk meg, majd 200 fokos, előmelegített sütőben 5 percig elősütjük. Hagyjuk kihűlni a tésztát, és közben készítsük el a tölteléket.
Töltelék: A diót keverjük el a cukorral, adjuk hozzá a tejet, keverjük össze a keksszel,a kakaóval reszelt citrom héjjal..
Piskóta: A 2 tojás sárgáját 2 ek cukorral fehéredésig keverjük. A fehérjét pici sóval keményre verjük, és a tojássárgájához adjuk óvatosan a 2 kanál liszttel együtt.
Összeállítás: A kihűlt linzert kenjük meg lekvárral. Egyenletesen osszuk el rajta a tölteléket, majd terítsük el a tetején a piskótát. Előmelegített sütőben 170 fokon (alsó-felső sütés) kb. 20 percig sütjük, amíg szép aranysárga nem lesz a piskóta ..
Kihűlés után szeleteljük, porcukorral szórjuk meg.Több napig eltartható.
Vass Lászlóné Edit receptje
—Látványos is, és nagyon finom!