Ízléstár

Ízléstár

Hírek

Ekkor csap le a hidegfront: Jégesővel, szélviharral, cellákkal tör be – 12 megye kapott riasztást hétfőre

Ekkor érkezik a vihar.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint ma a nap nagyobb részében túlnyomóan derült, napsütéses, száraz időre számíthatunk, legfeljebb kevés fátyolfelhő jelenhet meg az égen.

Késő délutántól, estétől azonban a Dunántúlon és a középső országrészben erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, és záporok, zivatarok, esetleg felhőszakadások is kialakulhatnak. Néhol heves zivatar sem kizárt nagyobb méretű jéggel, szélrohamokkal. A déli szelet élénk, néhol erős lökések kísérhetik.

A csúcshőmérséklet többnyire 32-40 fok között alakul, de a Dunántúl nyugati felében pár fokkal hűvösebb lesz az idő. Késő estére 21-30 fok közé hűl le a levegő.

Az előrejelzések szerint délutánig, késő délutánig nem valószínű zivatar az országban. Ekkortól előbb a Dunántúlon, majd a késő esti órákban már a középső megyékben is egyre nagyobb területen alakulhatnak ki zivatarok, amelyekhez viharos széllökések, intenzív csapadék és jégeső társulhat.

Főként a Dunántúlon heves zivatarokra is alkalmasak a légköri feltételek erősen viharos, károkozó szélrohamok, illetve akár 3-5 cm-t elérő, meghaladó átmérőjű jég kíséretében. Elsősorban a nyugati megyékben az egymást követő zivatarcellákból esély mutatkozik akár 30-40 mm-t meghaladó csapadékra is egyes helyeken.

A várható heves zivatarok miatt az ország teljes nyugati felén másodfokú, narancssárga riasztás van érvényben.

A nyugati megyékben már mérséklődik a meleg, arrafelé ma 25 fok alatt várható a napi középhőmérséklet. Keletebbre azonban még mindig 25-27 fok fölött, elsősorban az Alföldön 29 fok körül alakul a napi középérték.

Az alföldi régióban továbbra is a legmagasabb, harmadfokú, piros riasztás van érvényben a meleg miatt.

Hirdetés