Ízléstár

Ízléstár

Gasztro

Erdélyi macskanadrág recept: gyerekként ettem először, és a drága nagymamám nagyon sokszor sütött nekünk

Gyermekkorunk egyik kedvenc étele.

A rántott tejbegríz elnevezés biztos többet mond, mint a macskanadrág. Mi Erdélyben így nevezzük, 60 évvel ezelőtt ettem először, drága nagymamám nagyon sokszor készített, házi barackdzsemmel, vaníliás porcukorral, fahéjjal. Kinek kedve és ízlése szerint, mai napig készítem az unokáimnak, a sikere töretlen.

AjánlóBaconbe göngyölt, sült túrós csusza – ez valami fantasztikus

Hozzávalók:

A tejbegrízhez:

  • 0,5 l tej
  • 6 evőkanál búzadara
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

A panírozáshoz és sütéshez:

  • 10 dkg finomliszt
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál tej
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 2 dl napraforgóolaj (a sütéshez)

A tálaláshoz:

  • 5 dkg porcukor (ízlés szerint)
  • 10 dkg lekvár vagy dzsem (ízlés szerint)

Elkészítés:

A tejet hidegen elkeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a búzadarával. Folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Akkor kész, amikor már forrni nem tud, csak bugyog a sűrűsége miatt. A forró tejbegrízt egy lapos tálcára vagy a tepsi hátuljára kenjük ki körülbelül 1 cm vastagon. Érdemes téglalap alakúra formázni, mert így könnyebb lesz később felvágni. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd vágjuk fel körülbelül 5 x 5 cm-es kockákra.

A tejbegríz-kockákat ugyanúgy panírozzuk, mint a rántott húst: először lisztbe, majd tejjel felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk. Forró olajban mindkét oldalukat aranybarnára sütjük, majd papírtörlőre szedve lecsepegtetjük a felesleges zsiradékot.

A rántott tejbegrízt ízlés szerint lekvárral vagy porcukorral tálaljuk.

Forrás: Maia Farago

Narancsos-rozmaringos kacsa készül hagymás törtburgonyával