Erre a francia krémesre te sem tudsz nemet mondani
A recept, Hegyesi Sándortól származik. Annyira szuper, hogy muszáj volt megosztani az oldalon.
Hozzávalók 36 x 24 cm-es kapcsos tepsihez
A tésztához
A vaníliakrémhez
1 l tej
8 tojás
30 dkg cukor
10 dkg finomliszt
1 rúd vanília
25 g zselatin
A tejszínhabhoz
400 ml tejszín
2 evőkanál porcukor
2 csomag habfixáló
A mázhoz
1/2 kávéskanál instant kávé
5 evőkanál tej
20 dkg cukor
7 dkg vaj
A tésztát kétfelé vesszük, mindkettőből vékony, tepsiméretű lapot nyújtunk és egyenként megsütjük.
Egyiket a tepsi aljába tesszük.
A mázhoz a tejben feloldjuk a kávéport, majd a cukorral együtt felforraljuk és lassú tűzön, kevergetve
8-10 percig főzzük. Levesszük a tűzről, belekeverjük a vajat és gyors mozdulatokkal a másik lapra kenjük.
Pár percet várunk, hogy kicsit szilárduljon a karamell, majd éles késsel felszeleteljük.
A vaníliakrémhez a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből 15 dkg cukorral kemény habot verünk.
A tojássárgáját 15 dkg cukorral, a liszttel és a vaníliával tálba mérjük és 2 dl tejjel csomómentesre kikeverjük.
7 dl tejet felforralunk, hozzáöntjük a tojásos keveréket és lassú tűzön főzve besűrítjük.
A maradék 1 dl tejben felforrósítjuk a zselatint, a forró krémbe keverjük, majd az egészet a tojásfehérjéhez öntjük és összedolgozzuk.
Az így kapott vaníliakrémet a tepsibe borítjuk, elsimítjuk, és egy éjszakára vagy legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük.
A tejszínből a cukorral és a habfixálóval kemény habot verünk, bevonjuk vele a vaníliakrémet, elhelyezzük rajta a karamellmázas tetőket, és felszeleteljük
Forrás: