Ízléstár

Ízléstár

Uncategorized

Erre a francia krémesre te sem tudsz nemet mondani

A recept, Hegyesi Sándortól származik. Annyira szuper, hogy muszáj volt megosztani az oldalon.

Hozzávalók 36 x 24 cm-es kapcsos tepsihez

A tésztához

50 dkg leveles tészta

A vaníliakrémhez

1 l tej

8 tojás

30 dkg cukor

10 dkg finomliszt

1 rúd vanília

25 g zselatin

A tejszínhabhoz

400 ml tejszín

2 evőkanál porcukor

2 csomag habfixáló

A mázhoz

1/2 kávéskanál instant kávé

5 evőkanál tej

20 dkg cukor

7 dkg vaj

A tésztát kétfelé vesszük, mindkettőből vékony, tepsiméretű lapot nyújtunk és egyenként megsütjük.

Egyiket a tepsi aljába tesszük.

A mázhoz a tejben feloldjuk a kávéport, majd a cukorral együtt felforraljuk és lassú tűzön, kevergetve

8-10 percig főzzük. Levesszük a tűzről, belekeverjük a vajat és gyors mozdulatokkal a másik lapra kenjük.

Pár percet várunk, hogy kicsit szilárduljon a karamell, majd éles késsel felszeleteljük.

A vaníliakrémhez a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből 15 dkg cukorral kemény habot verünk.

A tojássárgáját 15 dkg cukorral, a liszttel és a vaníliával tálba mérjük és 2 dl tejjel csomómentesre kikeverjük.

7 dl tejet felforralunk, hozzáöntjük a tojásos keveréket és lassú tűzön főzve besűrítjük.

A maradék 1 dl tejben felforrósítjuk a zselatint, a forró krémbe keverjük, majd az egészet a tojásfehérjéhez öntjük és összedolgozzuk.

Az így kapott vaníliakrémet a tepsibe borítjuk, elsimítjuk, és egy éjszakára vagy legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük.

A tejszínből a cukorral és a habfixálóval kemény habot verünk, bevonjuk vele a vaníliakrémet, elhelyezzük rajta a karamellmázas tetőket, és felszeleteljük

Forrás:

https://www.facebook.com/groups/695889334701327/user/61557391174011