Ez a piskótatekercs annyira puha, mintha felhőből lenne – és még sütőpor sem kell hozzá
Annyira puha, hgy hihetetlen.
Ez a piskótatekercs olyan puha, mintha felhőből lenne – és még sütőpor sem kell hozzá
Ha van sütemény, amit szinte bármilyen alkalomra elő lehet kapni, az a jó öreg piskótatekercs. De nem a száraz, morzsálódós fajtára gondolok, hanem arra a puha, rugalmas, könnyű változatra, amit egy mozdulattal fel lehet tekerni, és nem reped szét. Igen, létezik – és elárulom, hogyan készül nálam.
Ez a recept nálunk már-már hétvégi alapdarab lett. Akkor is működik, ha vendég jön, ha a gyerekek édességet kívánnak, vagy csak ha csak egy finomságot szeretnék az asztalra tenni. Ráadásul sütőpor sem kell bele, mégis gyönyörűen megnő és légiesen könnyű marad.
- 6 egész tojás
- 6 evőkanál kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja (kezeletlen)
- 1 csipet só
- 5 evőkanál finomliszt (átszitálva)
Így készül a klasszikus piskótatekercs:
A tojásokat egy nagy tálba ütöm, hozzáadom a cukrot, a vaníliás cukrot, a csipet sót és a citromhéjat. Ezután robotgéppel kb. 10 percig verem, amíg egészen világos, sűrű, levegős habot nem kapok.
Az átszitált lisztet 3 részletben, óvatosan, spatulával forgatom bele a habba, vigyázva, hogy ne törjem össze a légbuborékokat. Ez adja majd a könnyű, puha állagot. A tésztát sütőpapírral bélelt nagy tepsibe (pl. gáztepsi) simítom, és 180°C-ra előmelegített sütőbe teszem. Kb. 15 perc alatt készre sül. A kész piskótát egy másik, enyhén lisztezett sütőpapírra borítom, az alsó sütőpapírt lehúzom róla. Az új sütőpapír segítségével szorosan feltekerem, és így hagyom kihűlni. Ez segít abban, hogy a tészta rugalmas maradjon, és ne törjön a végén.
Amikor kihűlt, óvatosan kitekerem, megkenem baracklekvárral vagy bármilyen házi finomsággal, újra feltekerem – és már szeletelhető is!
Rántott hús, de nem úgy, ahogy megszoktad: ettől a trükktől még finomabb lesz
Forrás: Edvi Kata