Ízléstár

Ízléstár

GasztroUncategorized

Ezerjó süti, jobb nevet nem is adhattak volna neki, ez tényleg nagyon finom!

Nem csak a neve jó, hanem a süti is.

Nálunk ez az a finomság, amiből nem lehet eleget készíteni, egy szelet után senki sem tudja abbahagyni.

HOZZÁVALÓK:

  • A tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg hideg vaj
  • 2 dl tejföl
  • 1 kk só
  • 1 ek citromlé
  • A mákos töltelékhez:
  •  1 db tojás
  • 15 dkg darált mák
  • 10 dkg porcukor
  • 1 üveg meggybefőtt(7 dl,mag nélkül)
  • A túrós töltelékhez:
  • 1 db tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 30 dkg rögös tehéntúró
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 5 dkg mazsola
  • Az almás töltelékhez:
  •  6-8 db alma (körtével is lehet)
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 10 dkg cukor (vagy ízlés szerint,almától függően)
  • A lapok szórásához:
  • zsemlemorzsa
  • szükség van még egy 25×39 cm-es tepsire vagy 30×30 cm-es gáztepsire
  • A tepsi kikenéséhez:
  • 5 dkg vaj

ELKÉSZÍTÉS:

A tepsit kivajazzuk, a tészta hozzávalóit összegyúrjuk, a liszttől függően annyi tejföllel (nekem bevált a 2 dl), hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. 4 egyforma cipóra osztjuk. Egyenként tepsi nagyságúra, nagyon vékonyra nyújtjuk. Az elsőt megszórjuk zsemlemorzsával. A tojást a cukorral krémesre keverjük, majd belekeverjük a mákot és rásimítjuk az első tésztalapra és a lecsepegtetett meggyet rászórjuk. Rátesszük a következő tésztalapot és morzsával megszórjuk.

A túrótöltelék hozzávalóit kikeverjük, a lapra simítjuk és megszórjuk mazsolával. Rátesszük a következő tésztalapot. Az almát lereszeljük (én a sajt reszelőn végeztem), kissé kinyomkodjuk, cukorral és fahéjjal ízesítjük, majd a morzsás tésztalapra kanalazzuk és elsimítjuk. Befedjük az utolsó lappal.

Egy nagy villával több helyen átszúrjuk,hogy a sütés közben keletkező gőz távozhasson a sütiből. A sütőt 200 fokra melegítjük, ezen a hőfokon bő 10 percig sütjük, majd 175 fokra csökkentjük és így kb 30 percig sütjük. Tepsiben hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt porcukorral megszórjuk és szeleteljük. Nagyon finom. A mákra más bogyós gyümölcsöt is tehetünk a meggy helyett.(szilva,szőlő stb)

Tipp: Ezt a finom, fantasztikus süteményt a Vidék íze receptes újságból sütöttem. A novemberi számban jelent meg. Ez a réteges sütemény a zserbó vagy a flódni szabásmintáját követi. Jó hír azoknak, akik a diót nem szereti, a mákos tölteléket meggyel turbózva, a túrót mazsolával, majd a fahéjas alma követi.

Vass Lászlóné Edit‎ készítette el

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»