Félsz attól, hogy nem érik be a paradicsomod? Készíts belőle kovászos zöldparadicsom télire
Próbáld ki te is nagyon finom.
Ez egy olyan savanyúság, amit mindenki szeret, aki a kovászos uborkát szereti.
HOZZÁVALÓK:
- apróbb szemű paradicsom,
- fokhagyma,
- sárgarépa,
- kapor,
- tárkony,
- mustármag,
- szemes bors,
- asztali só,
- víz,
- 1-2 csili
ELKÉSZÍTÉSE:
A zöldségeket alaposan megmosom, a répát megtisztítom és felszeletelem. Egy üvegbe rakom a kaprot, a fűszereket, erre a sárgarépával és néhány fokhagymagerezddel a zöld paradicsomot. Mi szeretjük a csípős ízt, ezért egy-két piros csilit mellé szoktam dugni. Persze nem a méreg erősből, hogy azért a kovászolást ne nyomja el az égető fájdalom.
Elkészítem a felöntő levet. Minden liter vízhez 1 evőkanál konyhasót számolunk. A vizet felforralom, feloldom benne a sót, és amikor már langyos, felöntöm vele az üveget. 2-3 napig csak tányérral lefedve tartom szoba hőmérsékleten.
Amikor erjedésnek indul, és a nagy forrás lezajlott, a leve zavaros lett, akkor felöntöm még egy kis sós vízzel, amit félre tettem a felöntő léből, hogy ellepje a paradicsomot, bambusz nyársat méretre vágok, és keresztben bele teszem az üvegbe, hogy a lé alatt tartsa a zöldséget, rácsavarom az üveg tetejét, és a kamra polcra teszem.
Lehetőleg sötét, hűvös helyre. Pár hét alatt a leve letisztul, és lehet fogyasztani.