Ízléstár

Ízléstár

Gasztro

Finom porhanyós sajtos stangli, egyszerű recept, remek választás ha nagy adag finomságot készítenél!

Nagy adagot érdemes belőle csinálni.

Tudom, mindenki ismeri a sajtos rúd receptjét, de ezt akkor is érdemes kipróbálni! Omlós és nagyon finom, igazán gyorsan elkészíthető! A férjemet úgy kellett elhessegetnem, mert jött folyton kóstolgatni! Netről van a recept, a recept írója állítólag egy öreg nénikétől kapta ezt.

HOZZÁVALÓK

6 adag
• 70 dkg rétesliszt
• finomliszt-amennyit felvesz ( majdnem egy bögrényit )
• 25 dkg margarin (1 kocka)
• 6 ek disznózsír
• 2 db tojássárgája
• 3 dkg friss élesztő
• 15 dkg trappista sajt
• 175 g tejföl
• 2 teáskanál só
• 1 dl tej ( langyos, élesztőhöz 1 tk. cukorral elkeverve )
• 1 db tojás (kenéshez, de elhagyható ha a megmaradt fehérjékkel kenjük le)
• 1 kk fűszerpaprika (elhagyható)

ELKÉSZÍTÉS

Ajánlat A zsírtól lesz omlós. Ha valaki nem szereti a köménymagot, szezámmaggal is megszórhatja, vagy ha úgy tetszik, simán sajttal is fincsi. Ha túl ragadós lenne a tészta, akkor kis lisztet tegyünk hozzá. Mikor kinyújtottuk, próbáljunk a téglalap alakúra törekedni, vágjuk fel derelyevágóval, ne szedjük szét a rudakat, hanem hagyjuk egyben, és így könnyebb tojással is megkenni, majd a sajttal megszórni. Füstölt sajttal készítve, kevesebb sót tegyünk!

Elkészítése: Az élesztőt felfuttatjuk kevés langyos tejben. A kimért lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a margarint, a zsírt, a tojássárgákat, a fele reszelt sajtot, a tejfölt, sót, végül a felfuttatott élesztőt.

Alaposan összegyúrunk minden anyagot.  Negyed órát pihentetjük. Majd lisztezett deszkán kinyújtjuk, és derelyevágóval rudakat vágunk. Hogy szebb színe legyen, pici fűszer pirospaprikával megszórhatjuk, és úgy kenjük be kissé felvert tojással. A megmaradt reszelt sajttal megszórjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és megsütjük. (3 tepsi kisül belőle) sütési hőfok: 200°C  sütési mód: alul-felül sütés

Kovács Tamás És Emy receptje

Farkasné Detti: Ez valami isteni én még adtam a tésztájába egy kis olívabogyócskát is köszi a receptet! 

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»