Ha így fagyasztod le az ételeket kiolvasztás után is frissek lesznek!
Mutatjuk!
Mit fagyaszthatsz le?
A fagyasztóba sokkal több nyers, félkész és kész étel kerülhet, mint gondolnád.
Nyugodtan lefagyaszthatod a főtt tésztát, a főtt rizst, a különféle magvakat (így nem fognak megavasodni), a vajat, a sajtokat, a meghámozott banánt, a szeletelt kenyeret, afűszernövényeket, természetesen a nyers és főtt húsokat, de akár a bort, sőt a tojást is, utóbbit kisebb tárolókban tartva, például akár jégkockatartókba öntve.
Ez egy remek módja annak, hogy ha egy recepthez több sárgája vagy fehérje kell, akkor a tojás megmaradó részét ne kelljen eldobnod, később viszont egy másik recepthez felhasználhasd.Ezek az élelmiszerek kiolvasztva sem veszítenek jelentősen a minőségükből, továbbra is élvezhetőek maradnak.
Mi az, amit nem érdemes a fagyasztóba tenni?
A rántott vagy valamilyen panírral sütöttdolgokat elkészítés után.
Olvadás után ugyanis ezek átnedvesednek, elveszítik a ropogósságukat és nem lesznek többé élvezhetőek.
A tej és a tejföl sem feltétlenül a fagyasztóba valóak, mert fagyasztás és felengedés után megváltozik az állaguk, darabossá válhatnak. Főzéshez azonban felhasználhatod őket, mert fogyaszthatóak maradnak, csak önmagukban nem nyújtanak különösebben vonzó látványt és ízélményt.
Trükkök a fagyasztáshoz, hogy a legjobb minőséget érd el
Ahhoz, hogy a kiolvasztott ételek is élvezetesek legyenek, fagyasztáskor nem árt figyelembe venni néhány dolgot. Mielőtt a fagyasztóba tennéd, mindig várd meg, hogy az adott élelmiszer legalább szobahőmérsékletre hűljön.
Mindent zárható tasakokban vagy edényekben tárolj; a kimondottan fagyasztásra szánt, zárható tasakokban tartott gyümölcsök kevésbé fognak összefagyni, mint a sima nejlonzacskóba kötött darabok, így később sokkal kényelmesebb felhasználni őket például smoothie-khoz vagy fagylaltokhoz.Tartsd észben, hogy a magas víztartalmú élelmiszerek kiolvasztás után nem kapják vissza az eredeti állagukat, bár ettől még felhasználhatóak. Igyekezz mindent a lehető legfrissebben lefagyasztani, a kiolvadt húst pedig soha, semmilyen körülmények között ne fagyaszd már újra. Győződj meg róla, hogy a fagyasztód nincs túlpakolva, tud bennecirkulálni a levegő, így mindenhol egyenletes
Meddig lehet az étel a fagyasztóban?
Az általános szabály az, hogy a lefagyasztott ételeket lehetőleg egy éven belül fel kell használni, de vannak eltérések. Az alábbiakban néhány gyakori, fagyasztható élelmiszerről adjuk meg, hogy legfeljebb mennyi ideig érdemes őket jégen tartani.
- Húsok: 1 év
- Gyümölcsök szirupban: 1 év
- Fehér húsú halak: 8 hónap
- Felnyitott zacskós mirelit gyümölcs: 8 hónap
- Sótlan vaj: 8 hónap
- Sózott vaj: 4 hónap
- Gyümölcslé: 6 hónap
- Olajos halak: 4 hónap
- Tészták: 4 hónap
- Jégkrém: 4 hónap
- Levesek és szószok: 3 hónap
- Kenyér tészta: 3 hónap
Forrás: https://www.bien.hu
Kiemelt kép forrása:SMARTA blog – Blog.hu