Hagyományos, békebeli mézes krémest sütöttem úgy mint a nagyi készítette
Nagymama is így készítette.
Nagyon szép lett! Mi is nagyon szeretjük!
Hozzávalók
A tészta hozzávalói:
- 450 gr liszt,
- 40 gr vaj,
- 1 db tojás,
- 1 teáskanál szódabikarbóna,
- 3 evőkanál tej,
- 2 evőkanál méz,
- 150 gr porcukor.
A krém:
- 250 gr vaj,
- 200 gr porcukor,
- 1 cs. vaníliás cukor,
- 300 ml tej,
- 3 evőkanál búzadara,
- ízlés szerint lekvár.
Elkészítés
A tejből és búzadarából főzzűnk sűrű tejbegrízt.A cukrokat keverjük habosra a puha vajjal és vegyítsük össze a kihűlt grízzel.
Tegyük egy tálban vízgőz fölé a vajat, cukrot, mézet és tejet, olvasszuk fel, majd folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a tojást és vegyük le a tűzről.keverjük hozzá a szódabikarbónás lisztet. Kézzel is gyúrjuk át a tésztát, majd osszuk 4 részre.
170 fokra előmelegített sütőben a vékony, téglalap alakúra nyújtott, villával megszúrkált lapokat egyenként süssük meg sütőpapíros sütőlapon, vagy tepsi hátán. A lapok mérete kb. 21×36 cm. Vigyázzunk, gyorsan sül, nehogy megégjen!
Összeállítás: tésztalap – krém fele – tésztalap – lekvár – tésztalap – krém másik fele – tésztalap.
A tetejére 10dkg étcsokit olvasztottam gőz felett 2 evőkanál étolajjal.
Csak másnap szeletelhető!
Judi Józsefné konyhájából