Ízléstár

Ízléstár

Gasztro

Hagyományos, békebeli mézes krémest sütöttem úgy mint a nagyi készítette

Nagymama is így készítette.

Nagyon szép lett! Mi is nagyon szeretjük!

Hozzávalók

A tészta hozzávalói:

  • 450 gr liszt,
  • 40 gr vaj,
  • 1 db tojás,
  • 1 teáskanál szódabikarbóna,
  • 3 evőkanál tej,
  • 2 evőkanál méz,
  • 150 gr porcukor.

A krém:

  • 250 gr vaj,
  • 200 gr porcukor,
  • 1 cs. vaníliás cukor,
  • 300 ml tej,
  • 3 evőkanál búzadara,
  • ízlés szerint lekvár.

Elkészítés

A tejből és búzadarából főzzűnk sűrű tejbegrízt.A cukrokat keverjük habosra a puha vajjal és vegyítsük össze a kihűlt grízzel.

Tegyük egy tálban vízgőz fölé a vajat, cukrot, mézet és tejet, olvasszuk fel, majd folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a tojást és vegyük le a tűzről.keverjük hozzá a szódabikarbónás lisztet. Kézzel is gyúrjuk át a tésztát, majd osszuk 4 részre.

170 fokra előmelegített sütőben a vékony, téglalap alakúra nyújtott, villával megszúrkált lapokat egyenként süssük meg sütőpapíros sütőlapon, vagy tepsi hátán. A lapok mérete kb. 21×36 cm. Vigyázzunk, gyorsan sül, nehogy megégjen!

Összeállítás: tésztalap – krém fele – tésztalap – lekvár – tésztalap – krém másik fele – tésztalap.
A tetejére 10dkg étcsokit olvasztottam gőz felett 2 evőkanál étolajjal.

Csak másnap szeletelhető!

Judi Józsefné konyhájából