Így készíthetsz kelesztés nélkül bejglit: egyszerűen mennyei
Bejgli nélkül talán nincs is karácsony, de sokszor elmarad mert nem vagyunk hozzá elég türelmesek. Mutatunk egy kelesztés nélküli receptet. Vetekszik az eredetivel.
A bejglit imádjuk karácsonykor, de sokszor azért nem készítünk, mert nem találunk megfelelő receptet, vagy ami még ennél is szörnyűbb, nincs elegendő időnk, hogy kelesszük.
Íme, itt egy recept, ahol elfelejthetjük a kelesztést. Jöhet a diós és mákos is, készítsünk minél többet!
Hozzávalók:
- 1 pohár tejföl (2 dl),
- 1 pohár sertészsír,
- 2 tojás,
- 3 evőkanál cukor,
- 1 kávéskanál só,
- 5 dkg élesztő,
- kb. 60-80 dkg liszt
A kenéshez:
- 1 tojás
A máktöltelékhez (3 rúdhoz):
- 50 dkg mák,
- 40 dkg cukor,
- kevés tej,
- 2 csomag vaníliás cukor
A diótöltelékhez (3 rúdhoz):
- 50 dkg dió,
- 40 dkg cukor,
- kevés tej,
- 2 csomag vaníliás cukor
Elkészítés: Először készítsük el a töltelékeket, vagyis keverjük össze a fent megadott hozzávalókat egy tálkába, attól függően, hogy mákost vagy diósat készítünk. Majd jöhet a tészta készítése.
Keverjük el a tejfölt, a zsírt, cukrot, sót és tojást, morzsoljuk bele az élesztőt, és keverjük hozzá a lisztet. Gyúrjuk össze, de ne legyen túl kemény. Nyújtsuk ki, osszuk három részre, töltsük meg tetszés szerint, és tekerjük fel.
A tetejüket kenjük meg tojással, szurkáljuk meg villával, és mehetnek is a sütőbe.