Ízléstár

Ízléstár

ÉletmódGasztro

Így készíti nagymama az igazi falusi vegyes savanyúság – roppanós zöldsége rövidebb idő alatt mint gondolnád!

Nagymama mindig így készítette.

Végre egy savanyúság recept, amiben nem lehet csalódni! Minden évben legalább egy hordónyit elrakok! További jó savanyítgatást 🙂

Hozzávalók:

(18 literes hordóhoz)

  • káposzta, karfiol, uborka, cukkini, zöld paradicsom, sárgarépa, hagyma és más zöldségek, amik éppen vannak, ízlés szerint.
  • 7 liter víz
  • 4 dl ecet (20%-os)
  • 30 dkg cukor
  • 25 dkg só
  • 1 teáskanál borkén
  • 1 tasak szalicil (szalicil helyett Na-benzoátot is használhatsz. szalicil egyébként patikákban kapható)
  • 1 csomag fekete bors
  • 1 csomag babérlevél
  • 3 torma.

Elkészítése:

A vízből egy liternyit felforralunk a szalicillal. A maradék 6 liter vizet a fűszerekkel összekeverjük. Ha kihűlt a szalicilos víz, hozzákeverjük. A zöldségeket alaposan megmossuk, a sárgarépát, hagymát megtisztítjuk és így tesszük a hordóba. A tormát egyben tesszük mellé, majd felöntjük a fűszeres vízzel. Annyi zöldséget tegyünk a hordóba, amit ellep a víz. Lefedjük és néha egy fa eszközzel kavarunk rajta egyet. Legalább 7 napig érleljük, de minél tovább áll, annál finomabb lesz.