Így sütheted te is meg a tökéletes malacsültet: kívül ropogós, belül szaftos omlós
Szinte elolvad a szánkban… nagyon finom ropogós belül, pedig szaftos és omlós.
Így készül a tökéletes malacsült: kívül ropogós, belül szaftos omlós
A szilveszter elképzelhetetlen enélkül a pirosra sült, ropogós, de belül mégis omlós malacsült nélkül! Nincs olyan család aki ne szeretné és készítené el szilveszterkor ezt a finom fogást. De mi a titka, hogy tökéletesen készüljön a ropogós malacsült? Az öt legfontosabb alapszabálynak jártunk most utána.
KONYHAI TRÜKKÖK, AMIVEL BIZTOS A SIKER
A szilveszteri ropogós malacsült elkészítése nem bonyolult mutatvány, egyszerűbb mint azt gondolnánk! Azonban itt is van néhány alapszabály, amit érdemes sőt muszáj betartani ahhoz valóban finom, omlós és ropogós legyen a malacsült.
Mutatjuk, hogyan lehet ez.
Első lépés, hogy beszerezzünk egy szép, csontos malachúst. A második lépés, hogy legyen időd az elkészítésre, hiszen a türelem az egyik legfontosabb a sikerhez! Öt konyhai fortélyt mutatunk, amelyeket ha betartunk biztosan ropogós, de belül omlós lesz a pecsenyénk.
Ajánló: Szilveszteri saláta: nálunk mindig ez készül
1. A HÚS KIVÁLASZTÁSA
Az első és egyben legfontosabb szabály, hogy a malachúst mindig megbízható, tiszta helyről vásárold! A legideálisabb húsa a malacnak, vagy egy kicsit idősebb süldőnek van, melynek bőre alatt legalább 1-1,5 centi vastag szalonnaréteg található. Ha csontos húst választunk az azért jobb, mert sütéskor kevésbé szárad ki. Vásárlás után azonban sose tegyük a fagyasztóba, ( kifejezetten TILOS) mert felengedés után már nem lesz ropogós a bőre!
2. A KIVÁLASZTOTT HÚS ELŐKÉSZÍTÉSE
Egy éles késsel kapard le a bőrös felületről a maradék szőrszálakat, majd meleg vízzel mosd le és töröld szárazra a húst. Egy éles késsel ujjnyi vastagon, rombusz alakban irdald be a bőrt de vigyázz rá, hogy ne túl mélyen, mert sütés közben a bőrdarabok így leeshetnek róla.
Ez is érdekelhet: Melyik kapun lépsz be 2025-be? Megmutatja milyen változás vár rád az új évben
Csontos karaj esetén válaszd szét a húst a bordázott résztől vágd végig a csontok mentén.
Ha túl nagy a hús, akkor a tarja felőli vastagabb végét vágd le, és amit levágtál azt süsd külön mert ahhoz hosszabb időre lesz szükség, hogy kellőképpen omlós legyen.
3. PÁCOLÁS ÉS ÍZESÍTÉS
A pácolás nagyon fontos a a hús sütésekor, egyrészt jobb ízű lesz tőle a sült, másrészt a sütési idő ezáltal jelentősen lerövidül. De figyelj oda arra, hogy a fiatal malac húsát sosem szabad nagyon befűszerezni.
Száraz pác:
Ehhez keverj össze némi sót őrölt köménnyel, borssal, majoránnával, majd a bőrös részt kihagyva dörzsöld a húsra. A bordák és a hús közé felszeletelt fokhagymát nyomkodhatsz, a bőrbevágásokba rozmaringot és kakukkfüvet tehetsz. Ezután kötözd össze jól a húst a csonttal, majd letakarva tedd be a 1-2 napra hűtőbe!
Ezt olvastad már? Így készítsd el a tökéletes újévi szerencsehozó menüt a bőség jegyében
Nedves pác:
Ha gyorsan kell készíteni a malacsültet akkor na tipp:- kend meg a malac húsos részét olívaolajból, sóból, őrölt borsból, őrölt köményből, illetve reszelt fokhagymából és hagymából készített fűszerkeverékkel. A bőrön ejtett bevágásokba is tegyél, majd szoba-hőmérsékleten hagyjuk állni néhány órát, hogy jól átjárja a pác a húst.
4. A MALACHÚS SÜTÉSE
A hűtőből kivett (1-2 napig állt) előre elkészített húst szoba hőmérsékleten hagyd melegedni, majd tedd a 220-230 fokra előmelegített sütőbe 15-20 percre, a bőrös oldalával lefelé. 15-20 perc elteltével óvatosan fordítsd meg és önts alá egy kevés folyadékot; recepttől függően sört vagy csak vizet, majd alufóliával fedd le. Ezután így süsd további 1,5 órát 190-200 fokon. Ez idő alatt is érdemes forgatni, locsolgatni, vagy kenegetni. Ha már elég puha akkor vedd le az alufóliát róla és magasabb hőfokon süsd pirosra a bőrét.
Ez is érdekelhet: Soha többet nem zuhan össze a piskótád, ha így készíted
Még omlósabb és puhább lesz belül, ha a kezdeti pirítás után 125 fokon lassan folytatod a sütést. Másfél óra múlva távolítsd el a fóliát, és változatlan hőfokon süsd puhára a húst. Ha így sütöd, egy 2-2,5 kg-os malacpecsenye sütése 4-4,5 órába is beletelik, de mindenképpen megéri a ráfordított időt mert isteni zamatos, omlós malachúst kapunk ropogós bőrrel!
5. MINDEN VÁRAKOZÁST FELÜLMÚLÓ ROPOGÓS, PIROS MALACBŐR
A fiatal malac zsenge bőrét egyáltalán nem szabad locsolni sütés közben, mert felázik. A sütés legvégén ha már elkészült spricceld meg hideg vízzel, hogy ropogósabb legyen. Ha süldő malacot vettünk annak a vastagabb bőrét azonban már nyugodtan öntözgetheted a tepsi alján keletkező szafttal vagy a recept szerint sörrel is.
Jó tanács: Tálalás előtt pihentesd a malacsültet 15-30 percig, mert így omlósabb lesz. Távolítsd el róla a zsinórt amivel összekötözted, majd vágd le a csontról, és szeleteld fel a bőrön ejtett bevágásokkal megegyező irányban!
Forrás: