Kedvenc házi csalamádém… a legjobb, hogy befőzés nélkül készül
Mennyei és roppanós nem bántuk meg, hogy kipróbáltuk.
A recept már több generáció óta öröklődik a családban, és eddig nem okozott csalódást. Én mindig nyár közeledtével szoktam elkészíteni és beszerezni az alapanyagokat. Ennek egyszerű oka van. Bár az ideális „érési” ideje a csalamádénak 4-6 hét, de ez a csalamádé már akár másnap is fogyasztható. És mivel nagyon szeretem, alig várom, hogy megkóstolhassam. Szerintem igazi csemege, a férjem pár üvegébe pedig csípős paprikát is csempészek.
Alapanyagok
2 kg
fejes káposzta
1 kg
salátauborka
500 g
vöröshagyma
500 g
sárgarépa
1 kg
paprika (különböző színű)
1 ev. kanál
egész feketebors
70 g
só
ízlés szerint csípős paprika
300 ml
ecet
400 g
kristálycukor
4 db
babérlevél
1 kv. kanál
citromsav
1 kv. kanál
borkén
Recept elkészítése
- Először előkészítjük a zöldségeket: a hozzávalókat alaposan megmossuk és vékonyra szeleteljük. A káposztát és uborkát vékony gyalun szeleteltem. Az így előkészített zöldségeket egy nagy tálba tesszük és elkeverjük.
- Egy másik tálban a sót, cukrot, borsot, morzsolt babérlevelet, citromsavat és borként elkeverjük.
- A száraz hozzávalókkal megszórjuk a zöldséget, hozzáöntjük az ecetet és jó alaposan kézzel átforgatjuk, majd 6-7 órát állni hagyjuk. Ezalatt az idő alatt a zöldséget levet eresztenek.
- A zöldségeket üvegekbe töltjük, és felöntjük a maradék zöldséges-ecetes lével. Ízlés szerint csípős paprikát is tehetünk az üvegekbe.
- Az üvegeket jó szorosan lezárjuk és hűvös helyen 4-6 hétig tároljuk.
- 4-6 hét elteltével a csalamádé fogyasztható.
Forrás: https://www.topreceptek.hu/recept/kedvenc-hazi-csalamadem-befozes-nelkul-r725?fbclid=IwAR0wIfaSwE89icHofJQi_Rp-4wzY_HgA_7XotS2brIVTA9fMMohbH-qbjTA