Ízléstár

Ízléstár

Gasztro

Kedvenc házi csalamádém… a legjobb, hogy befőzés nélkül készül

Mennyei és roppanós nem bántuk meg, hogy kipróbáltuk.

A recept már több generáció óta öröklődik a családban, és eddig nem okozott csalódást. Én mindig nyár közeledtével szoktam elkészíteni és beszerezni az alapanyagokat. Ennek egyszerű oka van. Bár az ideális „érési” ideje a csalamádénak 4-6 hét, de ez a csalamádé már akár másnap is fogyasztható. És mivel nagyon szeretem, alig várom, hogy megkóstolhassam. Szerintem igazi csemege, a férjem pár üvegébe pedig csípős paprikát is csempészek.

Alapanyagok

2 kg

fejes káposzta

1 kg

salátauborka

500 g

vöröshagyma

500 g

sárgarépa

1 kg

paprika (különböző színű)

1 ev. kanál

egész feketebors

70 g

ízlés szerint csípős paprika

300 ml

ecet

400 g

kristálycukor

4 db

babérlevél

1 kv. kanál

citromsav

1 kv. kanál

borkén

Recept elkészítése

Nyomtatás

  1. Először előkészítjük a zöldségeket: a hozzávalókat alaposan megmossuk és vékonyra szeleteljük. A káposztát és uborkát vékony gyalun szeleteltem. Az így előkészített zöldségeket egy nagy tálba tesszük és elkeverjük.
  2. Egy másik tálban a sót, cukrot, borsot, morzsolt babérlevelet, citromsavat és borként elkeverjük.
  3. A száraz hozzávalókkal megszórjuk a zöldséget, hozzáöntjük az ecetet és jó alaposan kézzel átforgatjuk, majd 6-7 órát állni hagyjuk. Ezalatt az idő alatt a zöldséget levet eresztenek.
  4. A zöldségeket üvegekbe töltjük, és felöntjük a maradék zöldséges-ecetes lével. Ízlés szerint csípős paprikát is tehetünk az üvegekbe.
  5. Az üvegeket jó szorosan lezárjuk és hűvös helyen 4-6 hétig tároljuk.
  6. 4-6 hét elteltével a csalamádé fogyasztható.

Forrás: https://www.topreceptek.hu/recept/kedvenc-hazi-csalamadem-befozes-nelkul-r725?fbclid=IwAR0wIfaSwE89icHofJQi_Rp-4wzY_HgA_7XotS2brIVTA9fMMohbH-qbjTA