Ízléstár

Ízléstár

Gasztro

Kelt tészta édes és sós finomságokhoz! Készíthetsz belőle lekváros táskát, kakaós csigát, de sós kiflit is!

Egy jó alaptészta, amit bármire tudsz használni.

A mai receptünk egy élesztős tészta amely univerzális, készíthetünk belőle lekváros és diós édességeket, de akár sajtos kiflit is és még sok minden mást. Ez egy nagy adag tészta, amiből akár több féle édességet is készíthetsz. A karácsonyi sütemények elkészítésekor is nagy hasznodra lehet, mert fenséges diós és mákos tekercs készíthető belőle.

Hozzávalók:

  • 350 ml tej,
  • 2 db tojás,
  • 2 evőkanál cukor,
  • 1 csipet só,
  • 50 g friss élesztő,
  • 100 g vaj,
  • 700 – 750 g liszt.

Elkészítés:

Az élesztőt kevés cukros langyos tejben futtassuk fel. Tegyük egy tálba a kihűtött olvasztott vajat, a cukrot, a sót és a tojásokat. Tegyük bele a lisztet és öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt és a tejet, gyúrjunk puha tésztát. Takarjuk le és meleg helyen hagyjuk kelni 1 órán át. Amikor megkelt bármit készíthetünk belőle. Ínycsiklandó lekváros táska, mákos tekercs, vagy diós csiga lesz belőle, tetszés szerinti töltelékkel ízesítsük. Ha sós süteményt szeretnénk belőle készíteni, akkor csak 1 evőkanál cukrot tegyünk a tésztába és 1 teáskanál sót.