Ízléstár

Ízléstár

Uncategorized

Mákos, diós bejgli receptem, előre elkészíthető, lefagyasztható, így ünnep előtt nem kell rohanni!

Nagyon finom ez a bejgli recept.

A mélyhűtőben tárolva, mindig lesz finom bejgli. Mindenki kapkod Karácsony előtt, holott egy kis lazább időszakban túl lehetne a „nagyján”. A mélyhűtő áldásos dolog!

HOZZÁVALÓK:

  • Az alaptészta, :
  • 1 kg átszitált liszt,
  • 40 dkg vaj vagy margarin
  • 2 db tojásnak a sárgája
  • 2.5 dl tej
  • 10 dkg porcukor
  • 2 dkg élesztő
  • 1 kávéskanál só
  • Diós töltelék:
  • 0.5 kg darált és durvára vágott dió vegyesen,
  • 1.5 dl víz,
  • 10 szem szegfűszeg a forrázó vízbe (de ezt kivesszük mikor leforrázzuk a tölteléket.),
  • 30 dkg cukor,
  • 2 db citromnak a héja és
  • egy db narancsnak a héja reszelve,
  • 1 evőkanál fahéj,
  • 8-10 dkg mazsola,
  • 3 cs. vaníliás cukor vagy 1 vanília rúdnak a kikapart belseje.
  • Mákos töltelék:
  • 0.5 kg darált mák,
  • 1.5 dl víz,10 szem szegfűszeg a forrázó vízbe (ezt majd kiszedjük),
  • 30 dkg cukor,
  • 2 db narancsnak a héja és
  • 1 db citromnak a reszelt héja,
  • 1 evőkanál fahéj,
  • 3 csomag vaníliás cukor vagy
  • 1 vanília rúdnak a kikapart belseje

ELKÉSZÍTÉS

Aki zsírral készítené a tésztát az úgyszintén 40 dkg, ha keverve akkor 20 dkg zsír és 25 dkg vaj. Tojások szétválasztva a kenéshez. Ekkora mennyiségű tésztából 4 db nagyobb méretű bejglit készíthetsz. Vagy 6 db kisebb.

Tészta összeállítása: Az átszitált lisztbe beletesszük a porcukort és a sót. Jól összedolgozzuk. 2 lépésként a vajjal jól elkeverjük hogy ne legyenek benne vaj darabok. 3.lépésként, a SZOBAHŐMÉRSÉKLETŰ tejbe bele morzsoljuk az élesztőt és a két tojás sárgáját is beletesszük. Élesztőt nem futtatjuk. Kanállal jól összekeverjük és mehet a vajas lisztes keverékbe. Jól ki kell dolgozni a tésztát. És 6 x 30 dkg gombócokat formázunk. Folpackba csomagolva egy órát hűtőben pihentetjük. Egy óra letelte után szépen 20 x 25 cm es négyzetre kinyújtjuk és töltjük.

Diós töltelék:0.5 kg darált és durvára vágott dió vegyesen,1.5 dl víz,10 szem szegfűszeg a forrázó vízbe (de ezt kivesszük mikor leforrázzuk a tölteléket.),30 dkg cukor, 2 db citromnak a héja és egy db narancsnak a héja reszelve,1 evőkanál fahéj,8-10 dkg mazsola,3 cs. vaníliás cukor vagy 1 vanília rúdnak a kikapart belseje. Én a vízből és cukorból készítek egy könnyebb szirupot. A dióba beleteszek mindent amit felsoroltam, és utána merőkanállal annyi szirupos vizet merek rá hogy egy könnyed töltelék legyen. A mákos is ugyanígy készül.

Mákos töltelék:0.5 kg darált mák,1.5 dl víz,10 szem szegfűszeg a forrázó vízbe (ezt majd kiszedjük), 30 dkg cukor, 2 db narancsnak a héja és 1 db citromnak a reszelt héja,1 evőkanál fahéj, 3 csomag vaníliás cukor vagy 1 vanília rúdnak a kikapart belseje. Aki szereti a mákosban is a mazsolát természetesen tehet bele úgy, mint a diósba is.

A bejgliket tojás sárgájával megkenjük, hűvös helyen.  Én (HŰTŐBE TETTEM) addig pihentetjük, míg az megszárad rajtra, még egyszer átkenjük, sárgájával ismét hideg helyen pihentetjük mikor az is megszáradt rajta tojásnak a kikevert fehérjével átkenjük és egy 30 percen meleg helyen már kelesztjük tovább .200 C fokon alsó felső sütés módon 35 percig sütjük. A sütőből kivéve felvágás előtt hagyjuk, kihűlni! 6 gombócot gyúrtam. A gombócok súlya pontosan 30 dkg darabonként. 20 x 25 cm re nyújtottam ki. Én ezt az arányt mindig úgy készítem el, hogy ahány dkg a tészta gombóc annyi súlyú tölteléket teszek bele. Nem szabad túl vékonyra nyújtani, ami miatt repedhet..

A mélyhűtőben tárolva, mindig lesz finom beigli. Előző nap leveszel belőle és olyan, mintha aznap sütötted volna.A lényeg, hogy szobahőmérsékleten olvadjon ki.
Folpackba szoktam csomagolni.

Aki nem hiszi,járjon utána. .:) Mindenki kapkod Karácsony előtt, holott egy kis lazább időszakban túl lehetne a „nagyján”. A mélyhűtő áldásos dolog!??

Szikoráné Kádár Marianna receptje

—fantasztikusan néznek ki!!

—Gyönyörű bejgli!!  Nekem is ez a recept van meg, ezt sütöm, de soha nem csalódtam!!

Mit süssünk? Süssünk házi sütit