Mákos-diós zserbó süti… annyira szerettük mikor nagymama ilyet sütött
Jobb mint az eredeti.
Ahogy nagymamám, én is nagy adag szeretettel készítettem a családnak a mákos-diós zserbó szeletet. Most, hogy kicsit több időm van magamra és a családra, igyekszem minél finomabb és a hétköznapok során kevésbé megszokott süteményeket készíteni. Ez a zserbó is példa erre, de lehet, hogy megtartom ezt a szokást és igyekszem a szeretteimet minden héten meglepni valami különlegessel. Szerző: Petra H.
Hozzáadta: TopPetra, 9.4.2020
Kategória: Desszertek, sütemények, Édes sütemények
Előkészítés:
Sütés/főzés:
ALAPANYAGOK
Tészta:
500 g búzafinomliszt
200 g vaj
100 g porcukor
1/2 db citrom héja
1/2 kv. kanálsó
1 db tojás
100 ml tej
20 g friss élesztő
Töltelék:
200 g darált dió
100 g őrölt mák
150 g kristálycukor
baracklekvár
áfonyalekvár
ELKÉSZÍTÉS MENETE
-
A 25 x 35 cm-es tepsit vajjal kikenjük.
-
A tészta hozzávalót tálba tesszük és tésztává dolgozzuk. A tésztából golyót formázunk, amit fóliába csomagolunk és legalább fél órára hűtőszekrénybe tesszük.
-
Fél óra elteltével a tésztát kicsomagoljuk és 4 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik tésztaadagot tepsi méretűre nyújtjuk.
-
Az első tésztalapot a tepsibe tesszük, megkenjük a baracklekvárral, megszórjuk a dióval, a cukor felével.
-
Erre kerül rá a másik tésztalap, amit áfonyalekvárral kenünk meg, az áfonyalekvárt pedig megszórjuk a mákkal.
-
Ezután jön a harmadik tésztalap, baracklekvár és dió, majd a negyedik tésztalap.