Mákos-diós zserbó süti… annyira szerettük mikor nagymama ilyet sütött

Jobb mint az eredeti.

Ahogy nagymamám, én is nagy adag szeretettel készítettem a családnak a mákos-diós zserbó szeletet. Most, hogy kicsit több időm van magamra és a családra, igyekszem minél finomabb és a hétköznapok során kevésbé megszokott süteményeket készíteni. Ez a zserbó is példa erre, de lehet, hogy megtartom ezt a szokást és igyekszem a szeretteimet minden héten meglepni valami különlegessel. Szerző: Petra H.

Hozzáadta: TopPetra, 9.4.2020

Kategória: Desszertek, süteményekÉdes sütemények

Előkészítés:
Sütés/főzés:

ALAPANYAGOK

Tészta:

500 g búzafinomliszt
200 g vaj
100 g porcukor
1/2 db citrom héja
1/2 kv. kanál
1 db tojás
100 ml tej
20 g friss élesztő

Töltelék:

200 g darált dió
100 g őrölt mák
150 g kristálycukor
baracklekvár
áfonyalekvár

ELKÉSZÍTÉS MENETE

  1. A 25 x 35 cm-es tepsit vajjal kikenjük.
  2. A tészta hozzávalót tálba tesszük és tésztává dolgozzuk. A tésztából golyót formázunk, amit fóliába csomagolunk és legalább fél órára hűtőszekrénybe tesszük.
  3. Fél óra elteltével a tésztát kicsomagoljuk és 4 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik tésztaadagot tepsi méretűre nyújtjuk.
  4. Az első tésztalapot a tepsibe tesszük, megkenjük a baracklekvárral, megszórjuk a dióval, a cukor felével.
  5. Erre kerül rá a másik tésztalap, amit áfonyalekvárral kenünk meg, az áfonyalekvárt pedig megszórjuk a mákkal.
  6. Ezután jön a harmadik tésztalap, baracklekvár és dió, majd a negyedik tésztalap.
  7. 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük. Miután megsült, kihűtjük, tetejét pedig porcukorral megszórjuk.