Nagyanyáink feledésbe merült receptje: mióta így készül és így fűszerezem a szalonna levét, a család imádja

Próbáld ki te is.

Manapság divat rásütni egyes ételekre, hogy “hizlal”, “egészségtelen”, vagy éppen ellenkezőleg, hogy “egészséges”, vagy “fogyaszt”. Azonban tudjuk, hogy önmagában egyetlen ételről sem érdemes elhamarkodott következtetéseket levonni, mivel a hatás egész életmódunktól, az étkezésünk mennyiségétől és minőségétől függ.

Nem tisztünk, hogy védelmünkbe vegyük a hagyományos magyar szalonnát (amely szerencsére nem is szorul a védelmünkre), de tény, hogy a nagyszüleink egyik fő étele volt. Gondolom, Te is sejted: mértékkel fogyasztva és megfelelő mennyiségű testmozgás mellett nem fogunk tőle elhízni. Viszont rendkívül ízletes, hagyományos étel, ezért nem érdemes végleg “leírni”.

Következzen egy remek recept, hogyan fűszerezzük nagyanyáink receptje szerint a szalonnát főzés előtt:

Hirdetés

Az alábbiakra lesz szükségünk

  • 1 kilogramm szalonna
  • 1 e.k. só
  • 1/2 e.k. kristálycukor
  • 1 l. víz
  • fokhagyma
  • babér
  • egész bors

Lépjünk a tettek mezejére

A lé elkészítése: A felforralt vízbe szórjuk a cukrot, a sót, a borsot és a babérlevelet, majd összekeverjük. 2 percig főjön a tűzön, majd vegyük le, és hagyjuk kihűlni.

A szalonna előkészítése: A szalonnát összevágjuk, majd rászórjuk a megtisztított, összevágott fokhagymát.

A szalonnát belehelyezzük egy üveg- vagy zománcos edénybe, és ráöntjük az előzőleg elkészített levet.

A szalonna álljon 24 órát a konyhában, majd ugyancsak további 24 órát a hűtőben.

Ha ez letelt, kivesszük a szalonnát, letörölgetjük, és felszeleteljük. Friss kenyérrel, újhagymával tálalhatjuk, kiváló gasztronómiai élmény vár ránk!

Jó étvágyat!

Ne felejtsd el megosztani, hogy a barátaid is elkészíthessék