Nagymama mindig így készítette: Fokhagymás paradicsom télire, hőkezelés nélkül

Ti szoktatok ilyet készíteni?

Emlékszem, szüleim nyáron egész napokat töltöttek befőzéssel, paradicsommártás készítéssel. Én is nagyon szeretem a házi paradicsomot. Szeretem a hagyományokat is, mindig előveszem a régi recepteket, de azért pár üveggel, egy kiló érett paradicsomból ebből a „hideg” fokhagymás-sós paradicsomból is készítek. Főzni nem kell, csak megszabadítani héjától, fokhagymával és sóval ízesíteni, és gyakorlatilag ennyi. Szerző: Karambola

Hozzáadta: TopPetra, 12.7.2020

Kategória: Savanyúságok, sós mártásokLekvárok, befőttek

Előkészítés:

ALAPANYAGOK

1 kgparadicsom
200 gfokhagyma
35 g

ELKÉSZÍTÉS MENETE

  1. A paradicsom héját eltávolítjuk. Erre egy egyszerű trükköt használok: keresztbemetszést készítek a paradicsom egyik oldalán, majd forró vízbe teszem. Pár másodpercig a vízben hagyom, majd gyorsan hideg vízbe teszem a paradicsomot. Így a paradicsom héját sokkal könnyebb eltávolítani.

  2. A megtisztított paradicsomot edénybe tesszük. A fokhagymát megtisztítjuk, hozzáadjuk a paradicsomhoz, majd leturmixoljuk.

  3. Hozzáadjuk a sót, elkeverjük, majd belemerjük az üvegekbe.

  4. Lefedjük, tároljuk. A fokhagyma és só tökéletes természetes tartósító!