Ízléstár

Ízléstár

Gasztro

Nagymamám elárulta az igazán finom kocsonya titkát, Ettől olyan igazán remegős és ízletes

Ők mindig is így csinálták.

Én személy szerint imádom, igazi téli étel, nálunk a Karácsonyi menü kötelező része. A kocsonya egy megosztó étel, mégis azt tudom mondani, hogy általánosságban szeretik az emberek, a fiatalok körében nem a legközkedveltebb, ám az idősebb korosztály legtöbb tagja szereti.

Nem szabad, hogy zavaros, ízetlen, zsíros vagy túl híg és tartalmatlan legyen. A jó kocsonya rezeg – a túlfőzött kocsonya azonban kemény, mint egy gumidarab. Amit sokan nem tudnak, ha füstölt hússal készíted vigyázni kell, mert ha túl sokat teszel bele, akkor szintén zavaros lesz tőle a kocsonyalé. Természetesen a kocsonya is azok közé a magyar ételek közé tartozik, amiről szöges ellentétek és viták alakultak ki.

[ ]

Most megmutatjuk nektek, mitől is lesz igazán tökéletes ez az étel, ha így készíted biztosan nem lesz panasz az asztalnál.

Hozzávalók:

Hozzávalók:

  • 2 kg kocsonyának való hús – disznófül, csülök, köröm és némi soványabb rész
  • 3-4 répa (ízlés szerint, van aki kihagyja)
  • 1-2 fehérrépa (ízlés szerint, van aki kihagyja)
  • 1-2 babérlevél
  • 1 nagy fej hagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • egész bors

Elkészítés ideje:

Három-négy óra.

[ ]

Elkészítés menete:

Ha megvan a hús, tisztítsd meg jó alaposan, és darabold nagyjából egységes méretű részekre, majd vedd elő a kedvenc nagylábasod, és tedd bele. Öntsd fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, majd gyújts alá. Amikor elkezd habzani, azt távolítsd el a tetejéről, vagy akár a komplett főzővizet is cserélheted, van, aki így tesz, és van, aki csak a habot távolítja el, mindkét megoldás működik.

A zöldségeket darabold fel ízlés szerint, majd mehet minden a hús mellé, kivéve a petrezselymet, az majd csak a vége felé kerül bele. Sózd hangulatod szerint, szórj bele öt-tíz szem egész borsot, majd hagyd kis lángon jól megfőni az egészet.

Amíg fő, keresd ki a megfelelő edényeket, amikbe majd kiadagolod. Amikor már majdnem kész – ha már megpuhultak a húsok -, vágd bele a petrezselymet is, hagyd még öt percig főni, majd zárd el alatta a tűzhelyet. A húsokat szedd ki, oszd el az edényekbe, majd a zöldségekkel is tégy így, végül minden tálba önts a levesből is.

Ha ezzel is megvagy, már csak hűvös helyre kell vinned a tálkákat, és megvárni, amíg megdermed a kocsonya. Ha elérte a kívánt állapotot, már csak le kell szedned róla a zsírt, ezután bármikor fogyasztható.