Pogácsák legfenségesebbje ez a libazsíros-lilahagymás recept
Nem fogod megbánni ha kipróbálod.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 púpos ek libazsír
- 1 dl tej
- 1 kk cukor
- 40 g élesztő
- 1 tojás
- 2-3 dl tejföl
- 3 tk só
- libazsír (kenéshez)
- 2-3 fej lila hagyma
Tetejére:
- 1 felvert tojás
Elkészítése
A lila hagymát felkockáztam, és kevés libazsíron megfuttattam, majd félretettem hűlni.
Az élesztőt a langyos tejjel és a kevés cukorral hagytam felfutni. A lisztet a zsírral összemorzsoltam, hozzáadtam a többi hozzávalót és a felfuttatott élesztőt. Alaposan összedolgoztam, majd az egészet kinyújtottam. Megkentem nagyon vékonyan libazsírral, és rápakoltam a lila hagymát.
Ezután jön a hajtogatás. A tészta egyik szélét behajtjuk kb. 2/3 részig, majd erre ráhajtjuk a másik oldalt. Végül a fenti részt hajtjuk 2/3 részig, és az alsót ráhatjuk.Kilisztezett tálba rakjuk,majd hűtőbe kb 1 órát pihentetjük.
Újra kinyújtjuk, vékonyan megkenjük ismét libazsírral, megszórjuk lila hagymával és újra hajtogatjuk majd ismét 1 órát pihentetjük a hűtőbe.
Aztán még egyszer megcsináljuk a műveletet.
Miután”kellően kipihente magát,” a sütőt bekapcsoltam 180-200 fokra, a tésztát lisztezett munkafelületen jó ujjnyi vastagságúra nyújtottam, a tetejét egy recés késsel bevagdostam, és egy pogácsa szaggatóval kiszaggattam.
A pogácsákat tepsire pakoltam, felvert tojással lekentem a tetejüket, és kb. 15-20 perc alatt készre sütöttem őket.
Forrás: https://receptneked.hu
Kiemelt kép forrása:civilhir.net