Ízléstár

Ízléstár

Gasztro

Pozsonyi kiflit sütöttem, a megunhatatlan süteménynek most is sikere lett

Nagymamé volt az igazi.

Ha egy kis finomságra vágyik a család, érdemes kipróbálni ezt a csodás receptet!

HOZZÁVALÓK

  • Diós és mákos 
  • A receptből kb. 24 db pozsonyi kifli lesz.
  • 12 db mákos, 12 db diós.
  • Az elkészítését a töltelék készítésével kell elkezdeni.
  • Diós töltelék :
  • 20 dkg darált dió,
  • 12 dkg kristálycukor,
  • 4 dkg zsemlemorzsa,
  • mazsola ízlés szerint,
  • őrölt fahéj,
  • 1 db citrom reszelt héja,
  • késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg,
  • kb. 1 dl víz

A vizet a cukorral jól fel kell forralni, majd ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni.

  • Mákos töltelék :
  • 20 dkg darált mák,
  • 12 dkg kristálycukor,
  • 4 dkg zsemlemorzsa,
  • mazsola ízlés szerint,
  • őrölt fahéj,
  • 1 db citrom reszelt héja,
  • késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg,
  • kb. 1 dl víz

A vizet a cukorral jól fel kell forralni, majd ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni.

  • A lekenéshez :
  • 1 vagy 2 db tojás kell, ez függ a tojás nagyságától.
  • Hozzávalók a tésztához :
  • 45 dkg liszt,
  • 5 dkg porcukor,
  • 12.5 dkg margarin,
  • 6 dkg zsír,
  • 1 dkg só,
  • 2.5 dkg élesztő,
  • 1 db tojássárgája, kb.
  • 1.5 dl hideg tej

ELKÉSZÍTÉS

A tészta elkészítése : A hozzávalókból egy rugalmas, kemény tésztát gyúrjunk úgy, hogy az élesztőt nem kell keleszteni, hanem csak belemorzsolni. A tejet kis adagokban, fokozatosan adjuk hozzá! A tej mennyisége függ a liszt minőségétől, tehát változhat!

Az elkészített tésztánkat egy fél órát pihentessük a hűtőben. Ezután osszuk el 24 db, kb. 3.6 dkg-os darabokra. A darabokból formázzunk golyókat, majd a kezünkkel lapítsuk el. Ezután könnyen ki tudjuk nyújtani ovális alakúra. A kinyújtott tésztának kb. 2 mm vastagságúnak kell lennie.

Mindkét töltelékünket osszuk el 12 felé és helyezzük őket a kinyújtott tésztákra, majd tekerjük fel a diósat kapocs, a mákosat patkó alakúra a képen látható módon.
Helyezzük őket sütőpapíros tepsire, kenjük le őket tojássárgájával ( egyformán mindenhol, különben nem lesz szép ). Tegyük őket hűvös, szellős helyre , és hagyjuk megszáradni. Hűtőszekrénybe ne tegyük, mert ott nem fog száradni a tojás a tetején, és nem lesz majd szép márványos a kiflink!

Kb. másfél óra múlva, ha a tojássárgája kezd cserepesedni a kiflin, kenjük le őket tojásfehérjével. Szintén kb. másfél órát kell száradnia,cserepesednie.Előmelegített sütőben, 180 – 190 fokon, kb. 10 perc alatt arany barnára sütjük.

Éva Nyikos Nagyné készítette el
https://andi1976.gportal.hu/gindex.php?pg=25635745 receptje

—Tökéletes!!! Gyönyörű!!

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együ