Rácsos diós – Könnyeimmel küszködve nézem és anyukám jutott az eszembe. Sajnos most már nincs!!!
Nagyon szerette anyukám egyik kedvenc sütim nekem is.
Ezt én mindig sütöm, mágnás diós a neve, a régi Váncza féle süteményes könyvben is benne van. 1936-os kiadás. De mákosan és túrósan is finom. Nagyon szép! Gyerekkori emlékek jutnak eszembe, édesanyám sokszor sütött nekünk ilyet.
Hozzávalók a tésztához:
- •50 dkg liszt
- •25 dkg vaj (ha rámával készítem, akkor teszek hozzá egy diónyi házizsírt)
- •15 dkg porcukor
- •3 tojás sárga
- •1 sütőpor
- 2 vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja
- •Tejföl
Töltelékhez:
- •25 dkg darált dió
- •15 dkg porcukor
- •1 citrom reszelt héja
- •1 vaníliás cukor
- •3 tojás fehérje
- •Baracklekvár
Elkészítés
A tészta hozzávalóit összegyúrom, annyi tejfölt teszek hozzá, hogy jól nyújtható tésztát kapjak. Legalább egy órát letakarva pihentetem, addig elkészítem a tölteléket.
A tojásfehérjét a cukorral, vaníliás cukorral felverem kemény habnak, hozzáteszem a darált diót és a citromhéjat.
A tésztát két részre osztom, egy 2/3 és egy 1/3 részre.
A tészta 2/3-át kinyújtom, és egy 26×36 cm-es sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem, megkenem baracklekvárral (lehet más lekvár is) erre rákenem a diós habot, a megmaradt 1/3 tésztával berácsozom. A rácsokat lekenem felvert tojással, 180 fokra előmelegített sütőben megsütöm, majd beszitálom porcukorral.
Kiss Péterné konyhájából!
Isteni finom.. Ez pedig nagyon szépen el van készítve! Gratulálok hozzá!
Régi szép emlékek jönnek elő, ezt a süteményt látva. Drága nagymamám sütött ilyet, mikor gyermek voltam. Én is megsütöm.
Csillagos ötös,nagyon szép!Nekem nem sikerül ilyen egyformára a rudak vastagsága se meg a távolsága se.. gratulálok, gyönyörű!
Nagyon szerettem gyermekkoromban. Anyu névnapokra mindig megsütötte. Köszönöm!
Még Anyukámrol maradt rám ez a recept , diósrácsoslinzer néven ismerem . Csináltam már mákkal is , az is finom . Gyönyörü munka , gratulálok , nagyon precíz vagy .