Ízléstár

Ízléstár

Gasztro

Reszelt túrós recept: A nagymamám is pont így készítette

A nagymamám pont ugyan így készítette. Imádtam mikor elkészült. Mindent betöltött az illata.

Finom és mennyeien ropogósra sült tészta, pillekönnyű túrós töltelékkel. Csak egyszer kell elkészíteni aztán biztos a család kedvenc sütije lesz…

Ezt a süteményt két részletben tudjuk elkészíteni. Először a tésztát pár perc alatt összegyúrjuk, majd legalább 1-2 órára a fagyasztóba tesszük, hogy majd könnyen reszelhető legyen. Amikor a tészta már kellően lehűlt, hozzáfoghatunk a sütemény összeállításához, majd pedig a sütéséhez.

Hozzávalók:

a tésztához:

45 dkg liszt

1 csomag vaníliás cukor

2 db tojássárgája

csipet só

3 dkg kakaó (cukrozatlan)

0,5 dl tej

a túrós töltelékhez:

75 dkg túró

5 dkg kristálycukor

3 db tojás (nagy)

2 csomag vaníliás cukor

1 csomag vaníliás pudingpor

10 dkg mazsola

1 citrom reszelt héja

csipet só

Elkészítés:

A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, a sütőporral, majd szitáljuk bele egy tálba.

Ezután adjuk hozzá a felkockázott margarint, majd kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a kristálycukrot, és az átszitált kakaót. Ezután adjuk hozzá a tojássárgáját, és a tejet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.

A tésztát ezután osszuk el két egyenlő részre, majd formázzuk gombóccá, és 1-2 órára tegyük be a fagyasztóba, hogy megdermedjen, és könnyen tudjuk majd reszelni.

A töltelékhez a túrót tegyük bele egy tálba és villával kicsit nyomkodjuk össze. Ezután adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojások sárgáját, a mazsolát, a vaníliás pudingport, és a reszelt citromhéjat, majd keverjük alaposan össze.

A tojások fehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, adjuk hozzá a kristálycukrot, és verjük kemény habbá.

A keményre felvert tojáshabot ezután két részletben keverjük hozzá a túróhoz.

Egy 332×22 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd vegyük ki a fagyasztóból az egyik tésztagombócot, majd egy nagy lyukú reszelőn reszeljük rá a tésztát. (Villával kicsit igazítsuk el, hogy kb. egyformán legyen a reszelt tészta a tepsiben.)

Ezután a tepsiben lévő tésztára egyenletesen kanalazzuk rá a túrós tölteléket, majd vegyük ki a fagyasztóból a másik tésztát, és szintén reszeljük rá.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk jó langyosra hűlni, majd a sütőpapírral együtt, emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki egészen.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.

(Gizi receptjei)