Ízléstár

Ízléstár

Hírek

Szívszorító hír érkezett: örökre lehunyta szemét a csodálatos zenész

Szomorú hír jött.

A filmes és zenei világ újabb jelentős veszteséget szenvedett: 71 éves korában, hosszú betegség után elhunyt James Chance, a New York-i no wave szcéna egyik legismertebb alakja, a James Chance and the Contortions frontembere.

Halálhírét testvére, David Siegfried jelentette be, aki csak annyit közölt, hogy az énekes egészségi állapota évek óta romlott, de a betegség részleteit nem osztotta meg.

James Chance, eredeti nevén James Siegfried, 1953-ban született. Zenei karrierje során a punkot és a posztpunkot a dzsesszel vegyítette, és a no wave mozgalom egyik meghatározó képviselője volt, amely a kommerszebb new wave ellenében jött létre a hetvenes évek New Yorkjában. Szaxofonistaként és énekesként is ismert volt, James White néven is zenélt.

A No Wave mozgalom ikonja

James Chance pályafutása során számos formációban zenélt, köztük a James Chance and the Contortions és a James White and the Blacks együttesekben. Különleges stílusával és energikus előadásmódjával nagy hatást gyakorolt a zenei színtérre.

A legendás CBGB klubban ismerkedett meg Lydia Lunchcsal, akivel később a Teenage Jesus and the Jerks zenekarban is együtt dolgoztak.

James Chance emellett a filmművészetben is megjelent, többek között a Jean-Michel Basquiatról szóló “Downtown 81” című filmben. Munkásságával a zenei és filmes világ ikonikus alakjává vált, és maradandó nyomot hagyott maga után.

A zenészt bátyja, édesanyja Jean Siegfried, valamint nővérei, Jill Siegfried és Mary (Randy) Koehler gyászolják. A családtagok mellett rajongók és tisztelők is kifejezték részvétüket, méltatva James Chance egyedülálló zenei örökségét és hatását a zenei világra.

James Chance halála megrendítette a zenei közösséget, de munkássága tovább él a zenében és a kulturális emlékezetben.

A Guardian cikke szerint emlékezetes előadásai és úttörő zenei stílusa mindig emlékeztetni fogják a világot a no wave mozgalom és New York zenei életének egyik legnagyobb alakjára.

James Chance öröksége inspirációt nyújt a jövő generációinak, és emlékeztet arra, hogy a művészet és a zene milyen mély hatással lehet a társadalomra és az egyénekre. Nyugodjék békében.

Forrás:

https://www.tudasfaja.com/vege-orokre-lehunyta-szemet-a-csodalatos-zenesz