Ízléstár

Ízléstár

Gasztro

Töltött káposztát rengeteg módon főzhetünk, még kelkáposztából is és mi lenne, ha inkább sütnénk? – egyszerűen mennyei recept

Ez egy kicsit másabb recept, de attól mégis annyira csodálatos és finom, hogy hihetetlen… Érdemes kipróbálni mindenképpen…

 

Töltött káposztát sok féle módon készíthetünk, akár kelkáposztából is. Mi lenne, ha nem főznénk, hanem sütnénk a töltött kelt? Káprázatosan finom étel lesz belőle, ennek a receptnek nem lehet ellenállni.

Hozzávalók

  • 1 nagyobb kelkáposzta
  • 1 hagyma
  • 50 dkg darált hús
  • 3 – 4 gerezd fokhagyma
  • ételízesítő
  • bors
  • 2 kanál mustár
  • 30 – 40 dkg rizs
  • 3 dl tejföl a töltelékbe
  • 3 dl fokhagymás tejföl a sütéshez

Elkészítés

Kelleveleket blansírozunk, forró vízben kb. 5 percig. Nem baj, ha gyengéden forr a víz. Kiszedjük, lecsöpögtetjük őket. Olajon hagymát pirítunk, hozzáadunk 50 dkg darált húst és 3 – 4 gerezd zúzott fokhagymát, ételízesítőt, sót, borsot, 2 kanál mustárt. Készre főzzük, közben 30 – 40 dkg rizst megmosunk és hagyományos módon megfőzünk.Ha kész, a kettőt összekeverjük és 1 doboz tejfölt is keverünk bele. Ehhez a mennyiséghez legalább 3 dl tejföl kell, nem jó ha száraz a töltelek. A kisebb levelekből is tettem a töltelékbe, amit szintén előfőztem, lecsöpögtettem és apróra vágtam. A kellevelek vastagabb részét eltávolítjuk és egy kanál segítségével megtöltjük a leveleket. Összegöngyöljük,majd kiolajozott tepsiben szorosan egymás mellé rakjuk őket. Fokhagymás tejföllel leöntjük (3 dl). 180-200 fokon sütjük, egy ideig fólia alatt, majd fólia nélkül, hogy piruljon. Jó étvágyat kívánok!

Zsuzsanna Gyulane Forgacs‎ receptje!

Forrás:

Rakott göngyölt kel sütőbe sütve, jó sok fokhagymás-tejföllel!